Sportèèèèèèh?!


Theedrinken is geen Olympische discipline. Helaas. Het vergt nochtans heel wat spierbeheersing, fijne motoriek en elegantie. Maar, nee, niet dus. En omdat de theetante toch meent dat ze in actie moet komen en haar beste beentje moet voorzetten, ging ze op zoek naar een geschikte sportieve uitdaging. De ellende van de turnlessen indachtig, moest het wel iets zijn dat vlot te integreren is in het dagelijks bestaan. En dus keek ze benieuwd naar haar bewegende medemens op straat. Want, welke opties zijn er nu eigenlijk?

De eerste categorie alledaagse sportievelingen bestaat uit kantoorklerken met wielrenambitie. Zij stuiven de theetante voorbij op het fietspad, ondertussen driftig bellend, met de tong klakkend en meewarig hoofdschuddend om zoveel traagheid op hun pad. “Gewoon voorbij laten razen”, denkt de theetante stoïcijns en gaat op zoek naar andere opties.

En die zijn er volop! Neem bijvoorbeeld de sprinters op de korte afstand die net een trein halen of een bui ontvluchten. Op de voet gevolgd door de snelwandelaars (wel erkend als Olympische sport). Ze komt ook relatief veel gewichtheffers tegen die dapper zware tassen meeslepen (en gelukkig niet overgaan tot hamerslingeren met diezelfde attributen). En wat dacht u van de vele hordelopers? (ongetwijfeld bestaat er daar een sterk verband met werkende mama’s). En dan heb je natuurlijk ook nog de sportieve automobilisten, maar die tellen we niet mee.

Als de theetante de balans opmaakt van al deze inspanningen op het voetpad, dan vallen haar toch twee dingen op. Ten eerste: sporten is een ernstige zaak. Er kan dan ook nauwelijks een lachje af bij de bewegende medemens, zelfs niet als de trein of de bus op het nippertje werd gehaald. En dat terwijl haar balletjuf eertijds bleef herhalen: “Hoe zwaar het ook is, steeds blijven lachen meisjes!”

Ten tweede; lang niet alle mogelijkheden van de stad als sportveld worden gebruikt. Zo is er nog ruimte voor verspringen (over sloten, vaarten en tramsporen), voor muurklimmen (muren te over zou ik zo zeggen), voor inlineskates (die rage is blijkbaar voorbij), voor zwempartijen en zelfs voor paaldansen!

Maar zo ver wil de theetante nu ook weer niet gaan. Dus, bij gebrek aan beter knoopt ze voorlopig wekelijks haar sportschoenen vast. Maar dan wel met de glimlach, al was het maar omdat ze weet dat er na alle inspanningen een kopje thee wacht!

Reacties