Speelstraat


Dit is de zomer waarin de theetante drie rotte eieren ontdekte. Néé, gelukkig niet de stinkende variant, maar wel een balspel. Eentje die je fijne bijnamen oplevert als “bolleke pistache van de blote baviaan”, altijd grappig, die theekopjes van me!

Drie rotte eieren is een van de vele balspelletjes die kinderen in de loop der tijden hebben bedacht om de verveling te verdrijven, een teveel aan energie kwijt te raken en hun zin voor strategie aan te scherpen. Zelf was de theetante eerder bedreven in “busken stamp”, dat in haar herinnering steeds razend spannend was. Maar ook “Schipper mag ik overvaren” en “Eén, twee, drie piano” zijn van die klassiekers die menig saai uurtje kunnen opvrolijken (en die je bovendien altijd bij je hebt: steeds handig als je op pad bent met een knorrige kroost).

Al deze klassiekers waren we bijna vergeten, maar tijdens een speelstraat komen ze spontaan weer bovenborrelen. Dan kunnen er weer eens hinkelspellen “gekrijt” worden, racen steps aan hoge snelheid voorbij en zijn de kinderen de baas in de straat. Maar ook de oudere inwoners genieten van dit jonge geweld. Ze nestelen zich in de zon, met een tasje koffie en als het even kan een lekker koekje of zelfgebakken cake. Als je goed luistert, valt er heel wat interessants te ontdekken, want ze kunnen urenlang vertellen.

Over hoe het leven vroeger was in de straat, welke winkels er waren en welke lotgevallen er schuil gingen achter de gevels. Soms kunnen ze zich zelfs nog herinneren hoe de straat de oorlog doorkwam en welke huizen er verwoest werden. Maar, ze bieden de kinderen vooral heel wat inspiratie door hen te vertellen welke spelletjes zij zelf vroeger hebben gespeeld, in een tijd toen er nog geen TV bestond en computerspelletjes evenmin. (groot ongeloof van menig theekopje!)

Kortom: driewerf hulde voor het fenomeen speelstraat! Een ideale gelegenheid om uw band met de buren en het verleden weer eens aan te halen. En ook gewoon heel gezellig!

Reacties

  1. eigenlijk is het Inge die zegt:

    Dit spelletje spelen we wel eens in de opvang, heel leuk spel, er wordt veel gelachen in dit spel.
    Nog een aantal weken en dan is het terug speelstraat bij ons, ik hoop dat het dan wat beter weer wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten