Onuitgelezen materiaal


Mijn zoektocht naar tijdloze klassiekers gaat niet over rozen. Integendeel, mijn queeste kent een bochtig parcours. Want, waarde lezer, het is niet al goud dat er blinkt en het boekenbloggers bestaan heeft ook schaduwzijden. Daarom hierbij drie beroemde pennenvruchten die ik zuchtend ter zijde schoof. Ga er eens door en breng mij, waar nodig, op andere gedachten. Ik hoor graag van u!

Het wassende water - H. De Man

Toen ik nog geen thee lustte, lang, lang geleden dus, in de jaren '80, was het "wassende water" behoorlijk hip. Er was namelijk een serie van op TV, waar ik als klein wicht niet naar mocht kijken. Geen betere hefboom om ergens heel erg in geïnteresseerd te raken dan een verbod, en dus bleef deze titel in mijn achterhoofd rondzweven. Uiteraard bevond dit veronderstelde meesterwerk zich in vaders bibliotheek, dus vol verwachting dook ik erin.

Aanvankelijk was het nog best grappig: dat ouderwetse Nederlands! Die verschrikkelijk bazige moeder! De koppigheid van de hoofdpersoon! Maar het verhaal kwam voor mij helemaal niet op gang. Ik kon me maar niet verbinden met de personages en raakte dus totaal niet meegesleept. Toen ik mezelf na 30 pagina's de cruciale vraag stelde: "wil je weten hoe het afloopt?" was het antwoord: "neen" en dus, hopla terug op de plank ermee.

Decline and fall - Evelyn Waugh

Eerder dit jaar had ik reuze pret met "a handfull of dust" en dus leek het me een prima plan om mij te storten op een echte humoristische Waugh. De achterflap stond vol superlatieven, dus ik leek goed te zitten. Achteraf weet ik: achterflappen zijn onbetrouwbare dingen, want ik vond het echt niet zo grappig.

Nu is dat ook wel een kwestie van smaak, want ik kan me ergens ver weg wel voorstellen dat men, in een andere tijd en met een dikke sigaar, behoorlijk kon grinniken om de werkelijk verschrikkelijke uitspattingen van de adel. Maar ik beleef geen plezier aan het doodknuppelen van een vos met champagneflessen, of het vernederen van een goedmenende student door hem in z'n blootje naar huis te sturen. Dat soort humor is niet my cup of tea, dacht ik, en dus ging ik snel een kop thee zetten die me beter zou smaken. 

Wuthering hights - Emily Bronte

Wellicht gooi ik hiermee mijn reputatie te grabbel, maar ook woeste hoogtes heb ik onuitgelezen weer op de plank gezet. Verzachtende omstandigheid: ik had het wel bijna uit, nog een pagina of vijftig te gaan. U kan dus niet beweren dat ik het geen kans heb gegeven.

Waarom ik toch niet tot het bittere eind ben doorgegaan? Wel, dat kwam omdat de rest van het verhaal voor mij al hele taaie kost bleek. Ik heb het niet zo voor van die temperamentvolle types die van het ene moment op het andere in woede ontvlammen of zich luid kermend ter aarde werpen. Ik weet niet wat het is, maar ik vond het er allemaal zo over. Zo dramatisch, zo overdreven, dat het bijna grappig werd. Op den duur kon ik het echt niet meer verdragen, en dus heb ik, met veel zelfverwijt, het boek opzij gelegd. Wel heb ik bij wijze van eerbetoon nog even Kate Bush opgezet en het bijbehorende lied nog enkele dagen gezongen. Dat was uiteindelijk het minste wat ik nog kon doen voor die arme Emily.

***

Voila, het spijt me dat ik met het bovenstaande drie literaire goden van hun voetstuk heb gekegeld. Ik weet echter: over smaken valt niet te twisten. En wellicht las ik deze boeken ook op een verkeerd moment. Hoe het ook zij, het stempel "theetante-waardig" krijgen ze niet. Maar ik denk niet dat men daarvan wakker liggen zal!


Afbeelding is publiek domein via RijksstudioLeraar van Krähwinkel liggend op een sofa met boeken, Johann Nussbiegel (mogelijk), 1803 - 1829

Reacties

  1. Hoi Jacqueline, grappig genoeg ben ik ook niet zo enthousiast over "Wuthering Heights". Volgens twee vrienden van mij, vader en zoon, die allebei leraar Engels waren moest "Wuthering Heights" een veel interessanter boek zijn dan bijvoorbeeld "Pride and Prejudice" van Jane Austen. Ik heb altijd het tegenovergestelde gevonden, ik vind "Pride and Prejudice" één van de mooiste Engelstalige romans die ik ken en "Wuthering Heights" kan mij niet boeien, veel te veel sentimenteel gezever.

    De twee andere boeken ken ik niet. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Erik, zo fijn om te weten dat ik niet de enige ben! Ik durfde het bijna niet te bekennen, maar ook ik vond het echt te sentimenteel. Leve Jane Austen!

      Verwijderen
  2. Zo grappig hoe anders iedereen een boek leest. Ik heb Decline and Fall gelezen en ervan genoten, voor mij nam Waugh iedereen op de hak en ik heb echt meermalen hardop gelachen (en dat zonder sigaar! :-) )

    Wuthering Heights vond ik vreselijk toen ik 16 was, maar ik had toen een romantische liefde verwacht en dat is het absoluut niet. Toen ik het enkele jaren geleden las en het meer beschouwde als een tegenstelling tussen industrialisatie/landleven, met de vraag of nature of nurture nu doorslaggevend is en nog een paar mooie lagen, kon ik het op een heel andere manier waarderen.

    En het wassende water, ik ken alleen de serie (ik mocht die wel zien, en heb samen met mijn moeder gekeken) en ik weet nog dat Kitty Courbois dan dingen zei als : Als de kipp'n op stok goan, vall'n de appels van de boom'n.' En dat soort heerlijkheden. En er ging iemand dood aan hondsdolheid (de reden dat ik tot op de dag van vandaag die symptomen meteen kan herkennen in een film oid :-) ) En het was heeel dramatisch. Met Thom Hoffman.
    Ach ja, jeugdherinneringen.

    Niks mis mee om boeken weg te leggen trouwens, er zijn teveel mooie boeken om je tijd te verdoen aan de boeken die je niet mooi vindt!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Bettina. Gek hè, dat die Waugh zo slecht viel. Ik vond het blijkbaar heel erg foute humor, en kon dat niet relativeren. Wellicht te vee dierenleed of zo, ik weet het niet. het ging niet :-(
      Ik was echt met kei veel goede moed aan Wuthering Heights begonnen en heb echt doorgebeten, maar mijn oogspieren deden toch te veel zeer van de rollen, ha, ha! Misschien waag ik nog een poging als in (nog) ouder en wijzer ben geworden!
      O, ja, Thom Hoffman!!!!!
      En inderdaad "too many books, too little time, dat is ook mijn motto!

      Verwijderen
  3. De Brontë-fans worden meestal in twee kampen verdeeld: of je bent dol op Jane Eyre of je bent gek op Wuthering Heights. Ik heb ze allebei gelezen en bestudeerd voor mijn studie en heb van beide romans genoten. Maar: Jane Eyre is het boek dat me heel erg na aan mijn hart ligt. Laatst heb ik de BBC-serie ervan uit 1983 weer gezien, die heel trouw aan het boek is en ik heb ontzettend genoten, en werd weer net zo meegesleept als toen ik het boek voor het eerst las, als (pakweg) veertienjarige. Wuthering Heights vond ik boeiend en fascinerend, maar ik snapte weinig van Cathy en Heathcliff en van wat hen dreef en ik heb ook niet echt de aanvechting om het te herlezen. Ik zit dus onmiskenbaar in het Jane Eyre-kamp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook helemaal team Jane Eyre hoor, dat vond ik dus wel echt een geweldig boek.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts