Lezen: A journey around my room


Het is 1794. Xavier De Maistre is veroordeeld tot 42 dagen huisarrest. Geen feestjes meer, geen toneelspel en geen aangename dinertjes bij kaarslicht, een mens zou van minder gaan wanhopen. Maar Xavier was eerder het optimistische type: "elk nadeel heb zijn voordeel" moet hij hebben gedacht, en hij besloot die 42 dagen te besteden aan een reis door zijn eigen kamer.

Niets dan voordelen, orakelt hij bij aanvang, want goedkoop en niet zo vermoeiend. Dus haalbaar voor iedereen. En zo neemt hij ons op sleeptouw en volgen we hem van zijn bed, via zijn fauteuil naar zijn bureau. Onderweg maken we kennis met zijn hondje Rosine, rommelen in zijn boekenkast en bekijken een hele reeks souvernirs die in de kamer rondslingeren.

Xavier geeft commentaar: soms wijdlopig, vaak gevat en meer dan eens met een dikke ironische knipoog. Zo drijft hij de spot met de pruikenmode in zijn tijd, grinnikt om de verveling die op een feestje genadeloos kan toeslaan, en houdt hij een heel pleidooi waarom elke heer een roze met wit bed moet hebben.

Ondertussen roept hij meermaals  euforisch: "Wat een ontdekking"! Want als je met de ogen van een reiziger naar je eigen omgeving kijkt, zie je meer dan ooit, zo meent hij. Het enige wat men daarvoor wel moet doen, is reiskleding aantrekken. Een echte reishoed en goed schoeisel geven je de juiste instelling om echt van een uitstap te genieten, ook al kom je niet verder dan je eigen drempel.

Deze humoristische parodie op de  populaire reisverhalen uit zijn eigen tijd, had onmiddellijk een enorm succes. Zo veel zelfs dat hij er 30 jaar later nog een tweede deel aan breide, met een betoverend, maar eveneens zeer plezierig verslag van een nachtelijke reis door zijn nieuwe appartement. Xavier blikt naar de sterren, mijmert over het belang van pantoffels en vertelt waarom hij bepaalde boeken bewust niet uitleest (omdat hij zo de hoofdpersonen de slechte afloop bespaart)

Verwacht van dit tweeluik geen mindfulness-achtige dingen, want dit is geen pleidooi voor het genieten van het moment. Wel volg je de springerige stream of consciousness van een Franse edelman, vol knipogen naar de wereld buiten zijn kamer. Vaak verrassend modern. En dus terecht door Alain de Botton opnieuw onder de aandacht gebracht. Lezen! Want zeer amusant en verfrissend!

Deze week gaan we verder in het spoor van Xavier de Maistre. We zoeken naar souvenirs in onze woonstede en vrijdag spelen we Xavier De Maistres binnenhuisbingo (en dat staat garant voor nieuwe ontdekkingen). Graag tot later op de blog!

Reacties

  1. Wat leuk om wat meer te lezen over dit boek. Ik ken de titel al lang, maar had er verder geen enkele voorstelling bij en de naam van de auteur zegt me ook niks, maar nu gaat het op mijn verlanglijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Anna, het is denk ik echt wel iets voor jou. De inleiding door den Alain is ook de moeite waard. Zeker op je lijstje zetten dus!

      Verwijderen
  2. Twee jaar geleden lazen we enkele fragmenten uit dit boek in het kader van een Franse cursus over ironie. Ik had er geen idee van dat dit boek nog verkrijgbaar was! Het spreekt me niet meteen aan om het volledig te lezen, maar de fragmenten gaven al een redelijk beeld denk ik.
    Het boek past alleszins wel bij de nieuwe invulling van jouw blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In het Frans lijkt het me nog vrij pittig hoor Alain de Botton heeft dit boek herontdekt en ik ben daar erg blij om. Het ligt inderdaad in de lijn van mijn blog, leuk dat je dat hebt gemerkt!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts