Doen: tag je feestje!


Vorig weekend was het feest: het was lente, de zon scheen en er waren mensen jarig.
Meer heb je eigenlijk niet nodig (naast een glas champagne en sprankelende gesprekken)

Heel gewoon, maar tegelijk heel bijzonder, dat soort feestjes. Iets om even bij stil te staan, want propvol verhalen, tradities en betekenissen. 

Alleen heeft een stel uitgelaten kinders geen boodschap aan filosofisch gemijmer. Noch aan uitvoerige duiding van de historische context. Dus gaven we hen een simpel opdrachtje: zoek een beeld bij een aantal woorden die we met feesten verbinden. En hop, daar gingen ze, want zo zijn ze...

We begonnen met de tag "vrolijk": en wat was er veel te kiezen: vrolijke mensen, blije katten, maar uiteindelijk koos de zoon voor het kleine pruimenboompje dat besloten had mee te vieren:  
De dochter kreeg de opdracht om na te denken over de vraag wat op geen enkel feest mag ontbreken. Nou, dat was een makkie: lekker eten en een feestelijke tafel hoort erbij:
En al hadden we ons uitgesloofd met smakelijke recepten en aangepaste wijnen; de zoon had meer oog voor de rijkdom aan zoetigheden:Hoopvol gooide moeder het over een andere boeg door te vragen waar de kinderen nu dankbaar voor zijn, op zo'n feest. Dan denkt een mens aan familiewaarden, gezelligheid en liefde, maar neen, beide jongelingen vulden ook dit gegeven nogal materialistisch in:
Wat is er dan belangrijk op een feest, zuchtte ondergetekende. Zoon begreep dat hij iets subtieler uit de hoek moest komen. Hij besloot zijn moeder gunstig te stemmen en koos voor:De dochter trok tenslotte het briefje "traditie" en wist daar geen blijf mee. Want, wat is dat dan een traditie? Iets wat we al eeuwen doen bij feestjes? Ze keek omhoog en ja, toen zag ze het ineens:
Beste lezer
Maak ook van het komende weekend een feestje! 


(Dit spelletje hebben we geleerd in het Plantin-Moretus Museum. Luisterogen laat kinderen aan de hand van kaartjes met woorden op zoek gaan naar bijpassende kunstwerken. Zo wordt een museumbezoek een persoonlijke speurtocht - en dat bespaart heel wat gezeur! Ook ideaal toe te passen op wandel door een vreemde stad...)


Reacties