Tantes tuinplan(ten)Tantes lievelingskleur is groen. Grasgroen. Van malse weiden. Van chique gazons bij Britse landhuizen. Of van keurige plantsoentjes midden in de stad. Groen dus. Tot vorig jaar was dat dan ook de dominante kleurschakering in tantes achtertuin. Grasgroen waar je ook keek. GROEN, van ....inderdaad gras, gras, gras. U snapt het al: enige contrastwerking was welkom. En zo trok tante vorige zomer met echtgenoot, schoonvader en de halve vriendenkring een knus tuinhuisje op, voorzien van gepast oubollige strogele verflaag. In de herfst volgde een tuinpad en een extra terrasje om uit de wind (en in de zon) uren thee te drinken. Theetante danste in het rond van vreugde!


Ohlalala, nu alleen de plantjes nog!

Wat tuinplanten betreft is tante geen groentje, maar ze heeft toch ook geen groene vingers. Ze prijst zich dan ook gelukkig met haar buurvrouw madame Stina (en dat trouwens niet alleen voor de tuintips, laat dat duidelijk zijn). Op een stemmige decembermiddag schaarden beide ladies zich rond de livingtafel, met uitzicht op het braak liggende, dorre land. Al snel werden ze helemaal enthousiast van structuren, beplantingsschema's, boompjes en andere flora. Aan het einde van de middag was de theepot leeg en het tuinplan getekend.


Vervolgens heeft tante maandenlang smachtend naar buiten geblikt (zo melodramatisch met een hand en een wang tegen het raam, waarlangs regendruppels naar beneden biggelden). Werd het maar lente...
En nu is het dan zover. De grond is omgespit en opgehoogd. Bij deze verdienen echtgenoot en schoonvader een staande ovatie (klapperdeklapperdeklap!) En dan volgt eindelijk het ware plantwerk!

Wat een zaligheid om zovele oude bekenden te verwelkomen. Geranium bijvoorbeeld, lavendel en sedum! Goede vrienden die complexloos bloeien. Zo heeft tante het graag. Bijen en vlinders zijn de komende maanden van harte welkom in de Buddlea en bij de pioenrozen. En voor de lekkerbekjes zijn er appelboom James en pruimenboompje Rosa. En natuurlijk enig kruidig struikgewas als Rozemarijn, tijm en munt! En verder is tante erg benieuwd naar de baardirissen, de lupinen en de lamsoortjes! En naar het najaarsgeweld van de esdoorn.Ook nieuwgierig geworden? Tante houdt u op de hoogte!Lieve lezers, zo komt het dus dat ondergetekende de voorbije dagen niet met haar vingers achter het toetsenbord zat. Ze wroette in de aarde. Ze keuvelde met regenwormen! Ze kwetterde met de merel. Ze spitte en ze gieterde dat het een lieve lust was. En ze vond het zalig!

PS. Dank aan de zoon voor de uitmuntende fotoreportage!!!

Reacties

 1. Ge hebt dat weer beelderig omschreven!! Wat lees ik uwen blog toch graag!! Hopelijk wordt het weer deze zomer nu zo fantastisch dat ge van uw terras en uw prachtige en geurende planten kunt genieten!!
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, een vlinderstruik! Dat is mijn lievelingsstruik ;-) ik hoop dat jullie veel vlindertjes op bezoek krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk hé Jacqueline, hier ook volop aan het dromen en plannen maken om ons braakliggend lapje grond achter het huis om te toveren in een groene oase! Het doet deugd te merken dat een onvermoeibaar enthousiasme je al een heel eind verder helpt :) - eraan beginnen dus is de boodschap!

  Groetjes en tot binnenkort

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dat was heel graag gedaan, buurvrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het resultaat mag gezien worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten