Keukenprinses op tijdreis


We moeten er eerlijk in zijn: de theetante is geen keukenprinses. Tenminste, niet in de zin van “sterrenchef met Michelinambities”. Ze weet dat. En ze vindt dat niet erg! Integendeel, met veel plezier bakt ze cakes en taarten. En ook voor een geurig stoofpotje is ze altijd te vinden, net als voor een risotto die tijd, aandacht en liefde vraagt! Zen in de keuken staan is haar niet altijd gegund, maar als er kruiden en specerijen aan te pas komen, dan begint haar fantasie wel te werken.

Vooral de heerlijke geuren van kaneel, kruidnagel en vanille doen haar wegdromen. Ze reist mee op lange kamelenroutes door een roodbruine woestijn. Ook ziet ze spontaan majestueuze schepen voor zich die met bolle zeilen moeiteloos de zeeën trotseren. Al roerend mijmert ze over ouderwetse weegschalen en knisperende papieren zakjes. Ze ziet zichzelf ronddwalen in de middeleeuwse soeks, omringd door geurige (en kleurige) piramides van specerijen, terwijl lome ezeltjes nieuwe voorraden komen aanbrengen. En ze denkt aan al die generaties moeders voor haar die met al dat heerlijks de fijnste gerechten klaarmaakten voor hun kroost.

Ja, koken is een beetje dromen en een beetje reizen. En dat zowel in de ruimte als in de tijd. Geschiedenis in een potje: het bestaat dus echt!

Reacties

  1. Zag je reactie op m'n blog, leuk dat jullie zoveel plezier beleven aan m'n gezichtjes al ben ik de laatse tijd door drukte steeds te laat ;-)
    Door je blog moet ik ineens aan theezakjes denken, misschien wordt dat het thema van volgende week ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten