Het versierde venster: kunst op straat?


Op wandel door straten en lanen kijkt de theetante graag naar raampartijen en vensterbanken. Niet omdat ze zo geboeid is door glaspartijen of rolluikmechanismen, maar vooral omdat één vraag haar bezighoudt: “Wat zetten mensen voor hun raam, en waarom doen ze dat?”. En dus trok ze op onderzoek uit.

Een eerste conclusie viel wat tegen: het grootste deel van de ramen bleek immers onversierd. Een decoratief draperietje of een gezandstraalde ruit rekent zij immers niet tot raamdecoratie. Maar als je die groep buiten beschouwing laat, zijn er wel wat mogelijkheden. Vandaar: een kleine top vijf met praktische tips.

Op één (met stip) staan duidelijk tinnen kannen. Eertijds (lang geleden) werden dergelijke kannen door trotse stadsbestuurders aan hoog bezoek voorgezet, gevuld met zoete wijnen als teken van gastvrijheid. Volgens mij willen dergelijke attributen dus vooral zeggen dat u welkom bent (hetgeen verrassend vaak wordt tegengesproken door vuile ruiten, maar dit terzijde).

Op twee scoren grote vazen ook altijd prima. Al dan niet met Chinese motieven. En, vreemd genoeg, zonder bloemen of planten. Er blijkt bij deze categorie een sterk verband te zijn met vrije beroepen als artsen en advocaten. Willen zij aantonen globetrotters te zijn voor wie de Chinese cultuur geen geheimen meer kent? Of is het eerder een soort van Versailles-associatie die hen drijft en geven vazen status? Misschien toch een suggestie als je voor deze optie gaat: vul die vazen met wat groen, wel zo gezellig.

Want, inderdaad, op drie: de planten. Vaak vetplanten, maar in de zomer ook een fleurig bloemetje aan de buitengevel. Deze keuze moet waarschijnlijk aangeven: ik ga voor een streepje natuur en ben begaan met levende wezens. Helaas is een toch behoorlijk percentage van de gespotte groenachtigen niet of nauwelijks meer in leven, wat het zorgvuldig nagestreefde bezorgde imago dan weer tegenspreekt. Een tip: neem een sanseveria, die kunnen wel tegen wat verwaarlozing.

Op vier: zeilschepen. Afgaand op de geveldecoratie is het aantal nautische zielen in onze contreien aanzienlijk. Men geeft aan graag het ruime sop te kiezen, de vrije natuur, de zilte zeelucht. En, laten we eerlijk zijn, het is ook wel een beetje de suggestie wekken dat je ergens een bootje hebt liggen in een chique jachthaven.

En dan de vijfde categorie: die van de creatievelingen. Zij gebruiken ramen als een weerspiegeling van passies. Zo blijken er vrij veel heksenliefhebbers te bestaan (ook als het geen Halloween is) en telt mijn omgeving ook een handvol kaboutervrienden. Er zijn slechts enkelingen die de raamdecoratie echt tot een kunst hebben verheven en de nietsvermoedende voorbijganger elk seizoen verblijden met een aangepast raambeeld. En dan heb ik het niet over kerstballen of paaskippen, maar over zorgvuldig samengestelde constructies, die ervoor zorgen dat ik me steeds weer verheug op een wandelingetje voorbij de gevel.

En u, heeft u er al bewust bij stilgestaan hoeveel uw raam over u zegt? Misschien toch iets om over na te denken?

Reacties