De revival van het voorlezen


Toen de theetante nog maar een klein theelepeltje was, werd ze erg in de watjes gelegd. Ze verkeerde namelijk in de luxe situatie dat ze elke dag lang en veel werd voorgelezen. Zo kon ze, wazig starend in de verte, de grootste avonturen beleven en zich heerlijk laten meevoeren door de verhalen van menig goede verteller. (De eerlijkheid gebiedt ons wel te vermelden dat ze vaak indutte en schaamteloos door menig spannende ontknoping heen sliep, maar dat kon de pret niet drukken).

Tegenwoordig wordt de theetante nog maar zelden voorgelezen. Als je de nieuwslezer niet meerekent, blijft het voorlezen beperkt tot een mopje van de druivelaar of een opzienbarend item in de gedrukte media. Dat duurt niet lang genoeg om een dekentje en een kersepitje te verantwoorden, laat staan om er speciaal een pot thee voor te zetten.

Enige tijd geleden verkeerde de theetante dan ook in de sombere veronderstelling dat West-Europa een groot cultureel verval tegemoet ging. “De jeugd kan niet meer luisteren”, bromde ze “Mensen maken geen tijd meer voor een goed verhaal” – zoiets. Op haar depressiefste ogenblikken vreesde ze zelfs dat er geen stemmen meer zouden zijn om alle mooie verhalen te verklanken. Dan pinkte ze vol zelfbeklag een traan weg. En las vervolgens met overslaande stem de theekopjes een verhaaltje voor, als een laatste wanhoopspoging om deze kunst aan een nieuwe generatie door te geven.

Maar al dat dubben en tobben bleek nergens voor nodig. Integendeel! Door voorlees CD’s en podcasts kan de theetante zich dagelijks laten voorlezen, zoveel ze maar wil! Gezellig op de trein naar een verhaaltje luisteren, of in de auto een saai tochtje opvrolijken: het is weer mogelijk zonder een familielid in te schakelen!

Alleen jammer dat er geen draagbaar kampvuur bestaat dat je tijdens het luisteren even kunt openvouwen. En het is ook spijtig dat je kussen niet wordt opgeklopt. Maar je hoort de theetante niet klagen hoor! Zij is allang blij met deze onverwachte terugkeer van het ouderwets gezellige voorleesuurtje!

Reacties