Dank u!


Wat zegt u? Een indianendorp? Zomerse tippies van kleurrijke klasse? Een invitatie tot het roken van een vredespijp? Had gekund! Deze fotosessie van de theekopjes werkt dit idee trouwens aardig in de hand. Maar, nee. Wat u ziet zijn frutsels.

Of, om het iets tactvoller te benoemen: tasjes door tante vervaardigd. Tijdens menige lange voetbalavond. En dit heel altruïstisch. Want, ter verblijding van de vele juffen (en één meester) die het voorbije schooljaar de theekopjes hebben gevuld. Met mooie verhalen, met gekke gedichtjes, met pittige sommetjes, met fijne melodietjes. En ook een flinke scheut levenswijsheid.

Zoiets verdient hulde! Dankbaarheid en natuurlijk heel veel respect. Want nu de theekopjes weer volle dagen rond haar heen dartelen is tante zich des te meer bewust van de uitdagende kanten van het juffenbestaan. Je moet immers waakzaam blijven en continu spiedend rondblikken om onraad te voorkomen (uch!)Nu was tante de voorbije maanden zelf ook een beetje “juf”. Nou ja, stagementor dus. Altijd boeiend en leerrijk, zo’n frisse blik van een student! En dit exemplaar had goed opgelet! Ze had immers onthouden dat tante een flinke boon heeft voor Toon Tellegen. Dat ze in is voor wat poëzie en een vleugje retro wel waardeert. En dat zal wel de reden zijn waarom tante na afloop dit cadeau mocht uitpakken:


Wondermooi! Ingrid Godon keek goed naar oude foto’s, naar Vlaamse primitieven en Italiaanse meesters. En ontdekte dat vroeger niemand lachtte. Of toch niet op een portret. En dus schetste ze ernstige gezichten. Mijmerend. Dromend. Wikkend en wegend.

Toon Tellegen keek ernaar en bedacht steeds een dagdroom. En die zijn van grote klasse. Zo is er Julia die zich afvraagt hoe het zou zijn om een mier te zijn. Of de flinke Anton die toch graag wat meer moed zou hebben. En de lieve kleine Nora zou liever nooit meer willen blozen.

Kortom: een boek als een pralinedoosje. Om af en toe ééntje uit te nemen en bedachtzaam op te smikkelen. In de zomerzon. Niet te veel na elkaar. Maar heel voorzichtig, stilletjes genieten.

Tante wordt er zowaar helemaal stil van….

Reacties

  1. Toffe stofjes voor die tasjes en zalige foto's. Je hebt daar duidelijk creatieve theekopjes rondlopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten