Kate Summerscale, Het opzienbarende verhaal van Robert CoombesZijn kinderen in se slecht, en moeten zij worden opgevoed tot het goede? Of, zijn het nobele, onschuldige wilden, die juist door de omgeving worden verpest? Voer voor menig ideologische discussie, maar ook inzet van een rechtszaak. Want, hoe viel te verklaren dat de dertienjarige Robert Coombes zijn moeder vermoordde, en met ijzige precisie dit geheim tien dagen lang verborgen hield?

Het proces tegen Robert Coombes was één van de meest mediagenieke rechtbankdrama's uit de negentiende eeuw. De krantenlezers smulden ervan! Was Robert toerekeningsvatbaar? Kende hij wel het verschil tussen goed en kwaad? En wat was de invloed van de penny dreathfulls, de gewelddadige jongensboeken die hij las? In grote getale kwam het publiek opdagen om deze vragen beantwoord te zien.

Kate Summerscale ontrafelt het verleden op een bijna klinische wijze. Ze citeert uit de bronnen, en plaatst de feiten in een historisch verantwoorde context. Haar taal is droog en zakelijk, soms te. Ik miste wel een analyse, of een hedendaagse blik op het gebeuren. Maar de parallellen dringen zich hoe dan ook op en doen de lezer meer dan eens grijnzen van verbazing.

Kate volgde ook Roberts spoor nadat het vonnis was geveld en de kranten zich op nieuwe sensaties stortten. Hoe ging het verder met de jongen? Maakte hij nog iets van zijn leven? En zo ontdekte ze een verhaal dat bijna te mooi is om waar te zijn. Hoedje af dus voor Robert en voor de magistrale zoektocht van Summerscale.

(PS: en dan te weten dat ik dit boek bijna niet had gekocht, wegens een in mijn ogen veel te lelijke kaft. En ik word natuurlijk wel in het openbaar met boeken gespot! De echtgenoot vond dit argument dermate belachelijk, dat ik alle ijdelheid liet varen en dus met veel genoegen dit boek heb gelezen!)

Reacties

 1. Laatst ben ik ergens anders ook een enthousiaste bespreking van dit boek tegengekomen. Ik heb een tijd geleden The Suspicions of Mr Whicher van deze schrijver gelezen (hier besproken) en dat vond ik geweldig, dus ik denk dat dit boek toch ook echt op mijn verlanglijst thuis hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anna. Helaas werkt je link niet, dus ik kon je bespreking niet nalezen. Ik vond The Suspicions ook een erg goed boek, en dat maakte me nieuwsgierig naar deze. Ik heb het gevoel dat dit boek iets "droger" is, iets minder spannend misschien (omdat het eigenlijk meteen duidelijk is wat er is gebeurd) maar wel erg fijn om te lezen. Dus een plaatsje op je verlanglijstje zeker waard!

   Verwijderen
  2. Hier is de juiste verwijzing. Ik had stom foutje in de html-code gemaakt!

   Verwijderen
 2. Haar twee andere boeken (The suspicions of Mr Whicher en Mrs. Robinson's disgrace) vond ik beide erg goed, dus dit boek is subiet op de lijst gekomen. Het klinkt iig weer buitengewoon interessant!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook Bettina, historisch vakwerk van de bovenste plank. (Stiekem had ik best wat meer over het werk achter de schermen willen weten, het moet zo leuk zijn om dit soort onderzoek te doen!)

   Verwijderen

Een reactie posten