Klaag- en jubelmuur (#leesclubleuks)


Op zoek naar een eenvoudige formule die er telkens weer in slaagt een geanimeerde discussie los te weken? Dan is de klaag en jubelmuur iets voor u! Geen gedoe om allerlei spitante stellingen te formuleren, we beperken ons hierbij immers tot twee vragen:

  • wat vond je goed aan het boek?
  • wat vond je minder goed aan het boek (en had misschien beter anders gekund)

Elke deelnemer schrijft zijn of haar antwoord op aparte post-its of kaartjes. Zo kan iedereen een bijdrage aan de discussie doen, niet alleen de "tafelspringers". Meerdere kaartjes invullen mag. De moderator verzamelt nadien alle antwoorden en gaat ze clusteren. En dan kan de discussie beginnen.

Vorige week testte ik het uit met de junior leesclub die "Paper Towns" had gelezen. Ijverig gingen ze aan de slag, met dit mooie resultaat:
De juniors waren het wel heel erg eens deze keer over wat er fijn was aan het boek (de autorit) en wat ze minder leuk vonden (het einde) en dus vergde het nog enig doorvragen om precies los te krijgen waar de plus en de minpuntjes zaten. Afwijkende briefjes helpen daarbij.
Ik gebruik deze methode vaak op mijn werk met volwassenen. Daar merk ik dat de briefjes doorgaans wat meer verschillen. Het is een methode die altijd resultaat oplevert en voor veel discussie zorgt. Zeker eens proberen met uw leesclub dus.

Reacties