Bookswap!
 Ook last van een uitpuilende boekenkast? Van stapels aangenaam leesvoer dat u ooit verblijdde, maar waarvan de kans dat u het gaat herlezen klein in? En niet koelbloedig genoeg om overtollige boekwerken bij de vuilnis te zetten?

Organiseer dan een bookswap! Dat is een hippe benaming voor "boekenruilfeestje". In tijden van boekentillen nog amper vooruitstrevend, maar wel gezellig!

Ondergetekende en haar bibliothecaris gingen u voor! Onze spelregels waren de volgende:


Het resultaat van deze vrolijke oproep? Een tafel vol boeken, een buffet met heerlijke hapjes en urenlange gesprekken over lezen, cultuur en ander boeiends. Boekentips vlogen in het rond, lachsalvo's eveneens. Kortom: gezelligheid troef ten huize theetante.En toch, ... niemand durfde het eerste boek te pakken! Dus lanceerden we na een uurtje de eerste ronde: elke aanwezige mocht één boek kiezen. Uiteraard verliep dat ordelijk en harmonieus. Waarna zich nieuwe gesprekken ontvouwden tussen de oorspronkelijke eigenaar en de toekomstige lezer. Het duurde dus even voor we de tweede ronde lanceerden.

Slotsom: een bookswap is een ideale formule voor een gezellig avondje boekenpraat! We hebben bovendien vrienden die elkaar niet kenden met elkaar in contact gebracht: "les amis de mes amis sont mes amis" indachtig.

De eerlijkheid gebiedt me wel nog even te melden dat niet iedereen gewonnen was voor het idee. Een boek moeten afgeven is voor sommigen duidelijk een brug te ver (en weerklonk zelfs hoongelach in bepaalde academische kringen!). En er waren er ook die boeken meebrachten die ze zelf niet gelezen hadden, tssss!

Ondanks deze weerspanningheid zijn we toch geneigd een dergelijke festiviteit opnieuw te organiseren. Deze keer wel in de zomer (wat door onvoorziene omstandigheden niet lukte). Wat mij betreft is een jaarlijkse traditie gestart! En ik zou zeggen: doe het vooral na!Reacties