Boeken vol troost #lijstje

De voorbije weken waren moeilijk. Slecht nieuws, afscheid en verdriet. Je weet dat het bij het leven hoort, en toch is het moeilijk om de juiste woorden te vinden voor degenen die het hardst getroffen zijn. Want hun verdriet wegnemen, kan ik niet; En misschien is dat ook niet de bedoeling.

Op zulke momenten kan kunst troosten, is mijn overtuiging. Zelf heb ik op een moeilijke dag al eens uren in een museum gezeten, starend naar een schilderij dat me trof. Op een vreemde manier hielp het om in het reine te komen met wat er was gebeurd. Ook boeken kunnen helen. Dat beweerde ik toch deze week tegen verschillende mensen. Maar, bedacht ik later, welke boeken dan?

Bij deze een klein en beperkend lijstje van boeken die in droevige tijden sprankeltjes hoop gaven. Omdat ze de woorden vonden om uit te drukken wat ik voelde. Omdat ze met een tedere blik naar de grote boze wereld keken. Of omdat ze ondanks alles een glimlach op mijn gezicht toverden. Bij deze serveer ik ze u, samen met een kop hartverwarmende  gemberthee.
En, uit welke boeken putte u ooit troost?

Reacties

  1. Care of the Soul (Zorg voor de Ziel) van Thomas Moore

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Little women van Louisa May Alcott, en The tale of Murasaki van Liza Dalby (wellicht een mooi "vervolg" op Het hoofdkussenboek?)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten