Twunchen, of hoe de theetante (bijna) brak met haar opvoeding….


Theetante kreeg tijdens haar opvoeding twee basisregels mee:
  1.  Men eet niet in het openbaar (en zeker geen kauwgom of zuurtjes, laat staan een boterham)
  2. Men zit niet op de grond (zelfs niet met een plastic tasje of regenjas uitgespreid ter bescherming van de derrière). Jongedames van stand verlagen zich immers niet op zo’n letterlijke wijze, maar houden zich in alle omstandigheden kranig staande!
Op die basisfilosofie viel niet af te dingen, noch was er aan te tornen.  Maar toch was er één uitzondering op deze strenge wet: de picknick. Gesitueerd in een keurig parkje, met als verzachtende omstandigheid een keurig tafelkleedje en een gezellig gevulde mand (voorzien van servies en bestek: niets uit het vuistje natuurlijk). Dat kon dan weer wél. Sterker nog, zo’n “lunch sur l’herbe” was zelfs chique! Ook zonder champagne en aardbeien met slagroom.

Nu weet ik niet hoe het met uw lunchpakket is gesteld, maar de theetante sleept zelden gezellige mandjes mee, noch behoort een tafelkleedje tot haar standaarduitrusting. Ook ontbreekt tot dusver een knus termosje thee in haar bagage (al zou dat beslist een goed idee zijn!). Niemand in haar omgeving is bereid een dergelijke karrenvracht aan accessoires te regelen. Bovendien is een parkachtige setting evenmin voorradig in de buurt van het kantoor. En dus eet de tante haar boterhammetjes sip binnen op: uit het zicht en gezeten op een stoel (natuurlijk).

Maar, beste lezer, er is hoop voor keurig opgevoede jongedames! Vandaag was de theetante immers te gast op een twunch: een ontmoeting van twitteraars op een grasgroen tapijtje in het station van Antwerpen. De aanleiding was bovendien artistiek verantwoord: een expo van keurige retro interieurs. Qua cultureel alibi kon dat alvast tellen.

En hoewel de tante niet twittert (ze kwettert life al luid genoeg) greep ze haar kans om twee opvoedkundige wetten even ruim te interpreteren. Want, ja ze zat op de grond en ja, ze at boterhammen in een openbare ruimte, maar er was een kleedje! En er waren cakejes, servetjes en plastic bordjes! Dus, eigenlijk ging het om een picknick, toch? Hoe bevrijdend! En, goh, wat voelde de theetante zich rebels!

Nu overweegt ze terdege zelf een gelijkaardig initiatief uit de grond te stampen. Kandidaten voor een “tweetea” kunnen zich bij deze aanmelden!

Reacties