Luister maar: Bob

Ik wéét het. Deze blog heet theetante in boekenland. En dan verwacht u natuurlijk papier, letters, ezelsoren en potloodstreepjes. Ja, ja. En toch. Deze blog gaat vooral over pakkende verhalen, mooie zinnen, goedgekozen woorden. En met die criteria in het achterhoofd komt ook een literaire podcast in aanmerking. Laat ik u dus even een pareltje serveren.

Bob is namelijk een genot voor het oor, en voor het hart. Met aandacht gemaakt, zorgvuldig gemixt en behoorlijk meeslepend. Weet dus ook waar u aan begint!

Bob vertelt het verhaal van Elisa. Ze is 84 en woont in een Antwerps verzorgingstehuis. Elisa is een beetje in de war af en toe. Maar wel nog heel rad van tong. Op een dag begint ze te vertellen over Bob, haar grote jeugdliefde. En over een kindje dat ze van hem zou hebben gekregen toen ze amper 15 jaar was. Waar is Bob nu, vraagt ze, en wat is er met "da kinneke" gebeurd?

Haar dochters weten niet wat ze horen. Nooit eerder vertelde Elisa over Bob. Waarom komt dit verhaal nu bovendrijven? Is het waargebeurd? Is Elisa vergeten dat ze erover moest zwijgen? Of is het één van de vreemde truken van een dementerend brein?

Drie jonge radiomakers gaan op onderzoek uit. Ze praten met Elisa en haar dochters. Ze duiken in de archieven, ze pluizen oude kranten uit. En ze spreken met specialisten. Zes afleveringen lang houden ze de spanning erin. En dat doen ze met warme zinnen, prachtig uitgesproken door mooie stemmen. Ze gebruiken schitterende metaforen, verpakken frisse gedachten, stamelen verbazing.

Ik luisterde er met ontroering naar. Een prachtige podcast voor lezers en verhalenproevers. En dus ook voor u! Maak er even tijd voor op een donkere winteravond. Klik hier.

Reacties