Het Jane Austen project - deel I

De kerstvakantie begon extra vroeg dit jaar. Na erg drukke maanden was het hoog tijd om op adem te komen. En wat is er beter om de gedachten af te leiden van het werk dan een leuk projectje?

Het idee voor dit project werd me min of meer op een zilveren schaaltje aangereikt door uitgeverij Karmijn. Zij stuurden me immers een bijzonder bekoorlijk boekje op over de schrijfster Jane Austen. Nu had ik natuurlijk al wel van haar gehoord, maar nog nooit iets van haar gelezen. En dus werd mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt: zou er een Janeite in mij schuilen?

Dus, op de eerste dag van mijn vakantie, met een verse kop thee binnen handbereik, begon ik mijn ontdekkingstocht. Ik kon me geen betere introductie wensen, want dit is een heel gezellig boekje. Heel creatief bedacht ook, vol leuke weetjes en met originele vondsten, zoals een interview met mr. Darcy en een rondleiding in de cottage van Jane. Met heel veel schattige tekeningetjes en een vleugje humor. Heel ontspannend allemaal en natuurlijk ook heel girly. Een snoodaard zou het te popperig noemen, maar aan het begin van de vakantie was het gewoon net wat ik nodig had: heerlijk wegdromen in een wereld vol galanterie, zorgvuldige conversatie en prachtige kledij, hoe zalig!

Dit leuke boekje wekte ook de belangstelling van de dochter des huizes. Vol enthousiasme nam onze twaalfjarige het door en deed de zelftest. Zij lijkt het meeste op Catherine uit Northanger Abbey, ik op Lizzy uit Pride en Prejudice. Toch geen geringe prestatie mag ik zeggen: de youtube generatie in de ban brengen van Jane (en dat zonder gebruik van een scherm, bravo!)

Het project

Nu hoor ik u mompelen: één vrolijk boekje lezen, dat is toch geen project? En daar heeft u natuurlijk volkomen gelijk in. Laat ik u meteen geruststellen: het gaat verder dan dat. Veel verder. Zo hebben de dochter en ik ondertussen met veel plezier gekeken naar de verfilming van Sense and Sensibility met Emma Thompson en Kate Winslet. Die kostuums! Dat zonovergoten platteland! Die intriges. Het was heerlijk wegdromen. Al begon de suikerzoetheid van het Austengebeuren me ondertussen wel een beetje te irriteren....

Tijd dus voor een verdieping. En dat vond ik de voorbije dagen in de geweldige potcast Looking for JaneBijna tien uur (!!!) luisterpret waarbij Kristien Hemmerechts commentaar geeft bij het werk van Austen. En onze Kristien doet natuurlijk niet aan pastelkleurig gezwijmel. Wel plaatst zij het werk van Jane in de literaire context van haar tijd, wijst op haar subtiele ironie en roemt de kundige wijze waarop ze haar verhalen brengt. Niemand kon zo goed dialogen schijven als Jane. Moest u nog twijfelen aan de literaire kwaliteiten van Jane Austen, dan is die argwaan na het beluisteren van deze podcast volledig van de baan.

Samen met Kristien en Flip Feyten bezocht ik de voorbije dagen auditief de plekken waar Jane leefde en werkte. En daarbij bladerde ik graag terug in het mooie boekje van Karmijn. Het hielp om dingen te plaatsen én te visualiseren. Ook de korte samenvattingen van het werk van Jane bleken erg handig. Een aan te raden combinatie dus: lezen, kijken en luisteren. Boek én Podcast vullen elkaar zeer goed aan.

To be continued...

Is het project dan afgerond met één blogbericht, sputtert u nog? Geenszins! Momenteel verdiep ik me immers met veel plezier in Pride and Prejudice. Fijne lectuur die meer inspanning vergt dan ik had verwacht (het kan de vermoeide geest zijn, natuurlijk, maar veel zinnen verdienen het ook om herlezen te worden). Na de kerstdagen wacht u dus nog een verslag van dat leesavontuur. Graag tot dan!

Reacties

 1. ah maar jane austen is allesbehalve zoet, ik houd erg van haar ironische blik (terwijl ik normaal gesproken niet van ironie houd).

  ik weet niet of je van emily bronte houdt, maar dit is ook de moeite waard als je alleen met jane austen bekend bent denk ik: https://www.youtube.com/watch?v=mP8dllTkpEg.

  fijne feestdagen, tante!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijn idee om op zo'n manier lekker met een onderwerp bezig te zijn en er een (klein) projectje van te maken! Ik ben benieuwd naar je verdere besprekingen :-)

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh heerlijk, ik ben al heel lang een Austen-fan. De pastelkleurtjes op dat omslag verbazen me trouwens wel een beetje. Persoonlijk heb ik haar boeken nooit girly gevonden, eerder een beetje aan de scherpe kant met haar licht-satirische blik op de menselijke dwaasheid. En hoewel ik dol ben op alle verfilmingen denk ik wel dat ze een verkeerd beeld van de boeken geven, want die vergen inderdaad veel meer inspanning, maar hebben ook veel meer te bieden. Ik kijk met belangstelling uit naar je verdere afleveringen in dit project.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten