Het hart van alle dingen, Elizabeth Gilbert


Uren heb ik deze vakantie lezend doorgebracht. In de hitte onder de schaduw van een fruitboompje. Met ver - heel ver - de krijsende kinders in het zwembad. Tja, zwemdiploma's geven een mens heel wat rust en ademruimte!

Speciaal voor de gelegenheid had ik ook een rustig boek meegenomen. Lekker dik, maar met garantie op geruisloze leespret. En  inderdaad, ik had "Het hart van alle  dingen" helemaal goed ingeschat. Niet verontrustend, geen artistieke mijlpaal in de literatuurgeschiedenis, maar wel een boeiend en heerlijk meeslepend verhaal!

In dit boek volgen we het leven van de ietwat excentrieke Alma. Als dochter van een rijke plantersfamilie groeit ze heel erg beschermd op. Maar wel vol intellectuele uitdagingen. Grote wetenschappers komen op de thee, en Alma leert al snel hoe je een microscoop moet bedienen en een organisatie moet runnen.

Trouwplannen heeft ze ook, al duurt het bijzonder lang voor de juiste persoon zich aandient. In de tussentijd ontdekt ze echter de wondere wereld der mossen, een ten onrechte veronachtzaamd stuk der botanica, ja, ja. Maar als vrouw in de negentiende eeuw was het bijzonder moeilijk om in de wetenschap serieus te worden genomen. Ze krijgt wel kansen om te publiceren, maar studeren aan de universiteit is er voor haar niet bij.

En dan komt er toch nog een man in haar leven: de getalenteerde tekenaar Ambrose Pike. Hij zet haar wereld op zijn kop, omdat hij met een radicaal andere blik naar de dingen kijkt. Even gefascineerd door de natuur als Alma komt hij tot compleet andere inzichten. Hij zoekt immers naar sporen van God in elk blad en elke bloem. En hoewel Alma het vaak erg moeilijk heeft met deze mystieke zienswijze, zal het haar uiteindelijk wel in beweging zetten en op het spoor brengen van een volledig nieuwe wetenschappelijke theorie.

 Dit is een mooi boek over passie voor het weten, over de wondere wereld van de botanica en over de grootste ontdekkingen die uiteindelijk ons dagelijks leven hebben gekleurd. Alma is een vrouw uit één stuk, die met beide voeten op de grond staat, maar die - zeker naar het einde van het boek toe - zich toch begint af te vragen of er niet méér is in het leven.

Avonturenboek, wetenschapsverslag en familieroman in één. En, ja, ook wel een beetje een "vrouwenboek", maar dan wel eentje die haar heldin niet pastelkleurig opvoert, maar heel veel geloofwaardigheid meegeeft. Ja, het was echt wel een beetje "afkicken" nadien.Reacties

 1. Mooie bespreking! Ik vond het ook een verrukkelijk boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie recensie! Lijkt me een heel mooi boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het ook een heerlijk meeslepend boek. Ik kan me voorstellen dat je ervan hebt genoten tijdens de vakantie!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten