Pilaren van de aarde - Ken Follett

Ook deze zomer gingen we er weer voor: het betere Romaanse werk. Kerk, kapel of hele abdij, ze kunnen allen op onze warme belangstelling rekenen. Zolang er maar geen spitsboog opduikt, zijn wij in onze nopjes. Is er daarentegen fijn beeldhouwwerk te bespeuren, dan blijven we nog extra lang rondhangen

Dit uiteraard tot groot jolijt van de kroost, die zich wel even wil verbazen over harpspelende ezels, gekkebekkentrekkers en drakengedrochten, maar toch al snel verveeld rondblikt. En derhalve was het compromis: wij een kerk, jullie een zwembad!

Zo brachten we onze namiddagen door op strandstoelen, lazen boeken, dronken wijn en keuvelden wat met de andere gasten. Doorgaans trekken onze vakantiegenoten vreemde gezichten bij het aanhoren van onze bizarre interesses, en kijken zij met melijwekkende blik naar de kinderschaar. Dit jaar echter, riep er eentje uit: "O, maar dan moeten jullie ook dol zijn op de boeken van Ken Follett!". Waarop we moesten bekennen nog nooit van deze man te hebben gehoord.

Bij thuiskomst hebben we dus meteen het eerste deel aangeschaft. Een enorm dikke pil waar ik toch een paar weken mee zoet was. En wat ik nog nooit eerder meemaakte gebeurde: ik had achteraf heimwee naar de personages. Ik wist niet dat dat kon, maar het was echt een soort rouwproces. Gelukkig is er voor een volgende vakantie een tweede deel...

Ken Follett schreef een boeiend boek over rondtrekkende metselaars en ambachtslieden in de twaalfde eeuw. Nu lijkt dat misschien suf, maar ze komen terecht in een boeiend web van intriges, politieke strategieën, liefde en haat. Zo is er de prior die graag een schitterende abdijkerk wil bouwen. Hij komt in conflict met een intens wrede en harde graaf, die dit wil verhinderen. En dan zijn er nog verdreven edellieden, ingenieuze architecten in wording en een heks. Op de achtergrond speelt een machtsstrijd over wie de echte koning van Engeland is en hoe een nieuwe bisschop moet worden verkozen. Wat meteen weer allerlei intriges en allianties met zich mee brengt.

Dit boek is een echte, klassieke avonturenroman. Een rollercoaster vol gebeurtenissen. Vaak uiterst gewelddadig, maar ook vol fijne inkijkjes in het middeleeuwse leven. Het moet gezegd: als medievist vond ik het zeer geloofwaardig. En bijzonder boeiend, want politieke spelletjes en strategieën zijn nu eenmaal van alle tijden.

Ja, ik ben fan, ik zal het maar bekennen. En dus vergeef ik Follett dat de graaf in kwestie wel erg gewelddadig is, dat de heks in kwestie wel erg overdreven antikerkelijk is en dat het kloosterleven wel iets uitvoeriger had mogen worden geduid. Dit is een ontspannend, kleurrijk boek over een wonderlijke tijd, en ik heb ervan genoten.

Reacties

  1. Wat? Je kent Ken Follett niet? Wat is dat nou Theetante? Pilaren van de aarde (overigens was de oorspronkelijke titel van de vertaling de Kathedraal) is bijna een klassieker onder de historische fictie. Niet dat ik hem gelezen heb....maar wel al heel lang in de kast staan ;-) evenals zijn opvolger Brug naar de hemel (dat wist je toch wel....?)
    Follett heeft ook een aantal erg goede boeken geschreven die spelen in de tweede wereldoorlog (Code Rebecca, Door het oog van de naald) en recentelijk heeft hij een trilogie geschreven die de hele 20ste eeuw omspant (de Century trilogie) die erg goed schijnt te zijn.
    Dus je hoeft je niet te vervelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijkbaar heb ik echt in een parallel universum geleefd, maar nu ben ik blij dat ik nog veel goede vooruitzichten heb, want dit smaakte echt naar meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had het boek eerst als De kathedraal en later toen de nieuwe versie uitkwam (onder een nieuwe titel en in dezelfde opmaak al het tweede boek Brug naar de Hemel, heb ik die ook gekocht, niet beseffend dat het dezelfde was, dom van mij. Enfin, ik het het eerste boek weggegeven en heb nu keurig in de kast de andere twee staan, die bij elkaar passen, erg mooi)
    De serie is vrij vreselijk, ik heb een poging gedaan om te kijken (Rufus Sewell!!), maar ik vond het te erg en ben halverwege afgehaakt.
    Ken Follett is geloof ik begonnen met thrillers, en dat merk je wel, het leest heerlijk weg. Dat sommige personages dan wel heel erg stereotyp zijn nemen we dan maar voor lief.
    Geniet van deel 2!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heerlijk boek wat ik me ervan herinner! En ik ben ook een romaans-freak, ben er zelfs op afgestudeerd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de Kathedraal ooit gelezen uit de bibliotheek en net beide delen aangeschaft. Van de Kathedraal heb ik toen zeker genoten, dus deel 1 ga ik nog eens opnieuw lezen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts