(On)fatsoenlijke liefde 2: De tantes




Mag ik u voorstellen aan de tantes van Cyriel Buysse?  Voor u nu denkt "O, hoe gezellig!" moet ik u ontgoochelen. Deze tantes zijn namelijk van het eerder zure type, nors en kribbig. Telkens als u bij hen op bezoek gaat, moet u eerst even heel diep ademhalen. Bij de thee durft u nauwelijks een koekje te nemen en houdt u verder wijselijk uw mond. Want deze strenge dames hebben werkelijk op iedereen commentaar en weten het altijd beter. Absoluut geen zonnetjes in huis dus, die Victoire, Estelle en Clemence. 

Deze korzelige tantes wonen in een statig pand aan de hoofdstraat van het dorp. Ze beschikken over zilveren koffiekannen, eikenhouten kasten, een slaafse dienstbode en heel wat spaarcentjes. Dat kleine fortuintje gaat later wellicht naar hun drie jonge nichtjes, maar die moeten dat natuurlijk wel eerst even verdienen. Als ze goed in de pas lopen en alle wensen van de tantes vervullen, zit die kans erin.

Helaas, is één van hen, de vrolijke Adrienne, niet op de goede weg. Zij is namelijk als een blok gevallen voor de lokale dandy Raymond. Een snoeshaan, vinden de tantes, en ver beneden hun niveau. Hij heeft zich de voorbije jaren immers vooral laten opmerken als snelheidsduivel en fuifbeest en dat is toch echt ongepast! Nee, die jongen is geen partij voor Adrienne, en het wordt tijd ze dat zelf ook in gaat zien. We zullen haar eens een beetje onder druk zetten, denken de tantes terwijl ze pinnig in hun koffiekopjes roeren, wedden dat ze dan wel anders piept?!

Wat volgt is een staaltje psychologische oorlogsvoering van het hoogste niveau. De drie stuurse dames zijn namelijk bijzonder geslepen en weten perfect hoe ze gevoelige snaren kunnen raken. Ze bespelen de hele familie op zo'n slinkse wijze dat Adrienne bij niemand meer terecht kan. Ze lijkt geen andere keuze te hebben dan mer Raymond weg te lopen. Maar, heeft ze daartoe wel de moed?

***

Ik leerde dit adembenemende verhaal deze zomer kennen omdat het is opgenomen in de Literaire Canon. Op een heel fijne podcast houdt fotograaf Michiel Hendryckx een pleidooi voor de tantes, en ik dacht meteen: dat wil ik lezen. En ja hoor, hij overdreef niet, dit is een pareltje!

Cyriel Buysse maakt van de tantes genadeloze schikgodinnen die leven en dood beheersen en voor niemand uit de weg gaan. Clement zijn ze niet, dat zal Adrienne aan de lijve ondervinden. Kan ze hen trotseren, of delft ze het onderspit? Ontdek het zelf in De tantes van Cyriel Buysse.

***

Het verhaal van Adrienne lijkt erg op dat van Léontientje uit de Bloeyenden Wijngaert. Beiden worden zwaar onder druk gezet van familieleden. En ze leiden er zelf ook heel erg onder. Maar, was een streng verbod daarom het lot van elke onfatsoenlijke affaire in de literatuur? Gelukkig niet! Binnenkort vertel ik over een dame die heel wat ongepaste vrijers heeft, en daar weinig tegenkanting bij ondervindt. Maar of dat dan wel zo fijn is? Wordt vervolgd, ...


Meer informatie over de tantes, met een link naar de tekst en de verfilmingen vindt u op de website van de canon  

****

Afbeelding: Twee oude vrouwen roddelen over een jonge vrouw, Honoré Daumier 1842 (Publiek domein via Rijksstudio)

 

Reacties

Populaire posts