Theetante leert lezenInderdaad, beste mensen, ik heb leren lezen! Verwonderlijk, vindt u niet? Want na tien jaar boekenclub en zes jaar bloggen over literatuur zou een mens toch verwachten dat ondergetekende dat al lang onder de knie had? Dat ze woorden en zinnen kon ontcijferen, verborgen betekenissen boven kon spitten en flinke bomen op kon zetten over haar lectuurpakket? Ja...nou...min of meer....

Afgelopen week heb ik mijn leesvaardigheid in elk geval aanzienlijk kunnen opkrikken met Hoe lees ik?. Laten we zeggen dat ik een aantal handige tools aan mijn gereedschapskist heb toegevoegd. Woordenschat vooral. Zaken als thema, fabel en motief, spiegeling en metafoor.  Kritische vragen over verteltijd en vertelde tijd, perspectieven en vertelinstanties. En fraaie Latijnse frasen als "ab ovo" en "in medias res".

O, ik kreeg een heel nieuw vergrootglas waarmee ik de komende tijd aardig uit de voeten kan. Want nieuw gereedschap vraagt er nu eenmaal om te worden gebruikt, en er lonkt een hele kerstvakantie om ermee aan de slag te gaan. De boeken liggen klaar, de leeslamp is afgesteld, de potloden zijn gescherpt (handgeklap en kirgeluidjes)

Hoe lees ik? was ook een heerlijk weerzien met boeken die ik eerder las. Favoriete auteurs als Claudel, Barnes en Marquez passeerden de revue. Ik merkte wat ik over het hoofd had gezien, en kreeg taal om te benoemen wat ik daar nu zo goed aan vond. Bovendien liet Lidewijde Paris me proeven van andere boeken, die steevast naar meer smaakten en dus op mijn leeslijstje komen.

Paris is een heerlijke lesgeefster, vlot en ongedwongen, met een knipoogje af en toe, maar vooral heel erg gepassioneerd door boeken. En door zo iemand op sleeptouw te worden genomen is waarlijk heerlijk! Met dit boek doorstond ik zelfs probleemloos  een hele vliegreis (en dat wil wat zeggen, want vliegtuigen zijn voor mij geen comfortzone, en dat is een understatement) Het moge duidelijk zijn, ik was letterlijk en figuurlijk in de wolken met dit boek!

Derhalve, waarde leesgenoten, maak dit boek verplichte kost op uw boekenclub! Met de handige leeswijzer achteraan en de set standaardvragen kunt u dan elk boek aan. Verblijd u zelf en uw vriendenkring met deze kennis. Leg het boek bij elke bespreking in het zicht en til uw leesplezier op grotere hoogte (hoezee!)

...

Er is alleen één dingetje. Dat knaagt een beetje. Laten we het maar toegeven: dit is het boek dat ik zelf ook wel had willen schrijven!

Reacties

Een reactie posten