Een prachtig boek over een geweer, een koe een boom en een vrouw

Voor mijn werk moet ik regelmatig mensen interviewen. Vaak begint dat dan met een lijstje vol vragen, die ik allemaal zou willen bespreken. Maar als het gesprek begint, verdwijnen die voornemens al snel naar de achtergrond. Geboeid laat ik me meeslepen door de ander, samen springen we van de hak op de tak en verkennen nieuwe horizonten. Om dan bij het naar huis rijden te voelen: ja, ik ben weer een beetje rijker geworden.

Dat soort van gesprekken, die meanderen, versnellen en vertragen op onverwachte ogenblikken, vormen de kern van dit prachtige boek van Meir Shalev. Ook hier is de aanleiding een duidelijke vraag; een jonge historica wil immers achterhalen wat er gebeurde in een klein Israëlitisch dorpje in de jaren dertig. Haar gesprekspartner, de lerares Roeta Tavori steekt van wal.

Al snel gaat het niet meer alleen over het verre verleden, maar ook over Roeta zelf en de mannen in haar leven: haar grootvader, haar zoon en haar echtgenoot. Drama en humor gaan op wonderlijke wijze hand is hand en prachtige beelden duiken op.

De opbouw is bijzonder. Aanvankelijk krijg je snippers verhalen, korte parabels, stukjes interview. Gaandeweg ontdek je verbanden en groeien al die fragmenten samen uit tot een hartverscheurend verhaal. Voor sommige details moet de lezer tot het einde wachten. En dat levert heel verrassende nieuwe perspectieven op: heel knap!

Dit is een warm boek, over vriendschap en liefde, leed en vergeving. Maar vooral een ode aan het vertellen. Schuif dus mee aan de keukentafel van Roeta, nip van haar straffe koffie en laaf je aan haar wonderlijke verhalen over het leven in een klein dorp inde twintigste eeuw. Wedden dat het naar meer smaakt?

Dank dus aan Marlies, die me dit boek uitleende en samenzweerdering sprak: "Jacqueline dit moet je echt lezen". Ik heb ervan genoten!

Reacties

 1. Ik vraag mij dan toch af wat die koe in de titel doet. Maar het klinkt echt wel als een leuk boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is maar één manier om daarachter te komen...al speelt de koe maar een bijrol! De boom daarentegen heeft een heel actieve rol en is volop in beweging. (Nieuwsgierig genoeg, zo?)

   Verwijderen
 2. Je hebt me overtuigd, dit wordt mijn volgende treinboek! (in de trein lees ik e-books en dit boek zwerft al een jaar op mijn e-reader zonder dat ik er veel zin in had, zit denk in het geweer in de titel, hou ik niet van, geweren).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geweer is heel belangrijk in dit verhaal. Het gaat ook een keertje af. Maar dit is geen schieten, bommen en granatenboek. Wel een heel warm familieverhaal. Echt iets waar je wel van zal kunnen genieten! Veel leespleizer

   Verwijderen

Een reactie posten