Tussendoor: labyrintrennen met een ganzenbord

Vorige week was het weer zover: de juniorleesclub! Zes twaalfjarigen kwamen samen om de Labyrintrenner te bespreken, een boek dat ik zelf niet had gelezen, maar waar de jeugd erg enthousiast over was. Het was blijkbaar een soort variatie op de Hunger Games. Erg spannend en heldhaftig, en dus een ideale leesgezel tijdens spannende examenweken.

Maar, hoe laat je twaalfjarigen een uur over dit boek praten? Een werkvorm drong zich op!

Ik hielp de zoon bij het bedenken van de vragen (zie onderaan). Hij verstopte de vragen op bijzonder creatieve wijze in een soort ganzenbordspel dat hij van het labyrint maakte, compleet met hilarische doe opdrachten (prop zoveel mogelijk spekken in je mond), kennisvragen (over de inhoud van het boek) en dus onze bredere vragen. We zochten een dobbelsteen en pionnen, en we waren klaar voor de start!

Het was een groot succes, en de jeugd was vooral erg te spreken over de "meningsvragen" die hen aan het denken hadden gezet. Daar hadden ze soms langer over doorgepraat dan over het boek zelf, glunderde de zoon achteraf. En die vragen hadden bovendien heel veel leestips opgeleverd. Het was vooral heel fijn geweest om te ontdekken waar ze het boek anders hadden gelezen en geïnterpreteerd. Maar over één ding waren ze het wel eens: dit was een fijn boek en de twee volgende delen staan nu op alle verlanglijstjes.

Verder nog even meegeven dat ondergetekende met een pot thee en drie andere moeders in de zon heeft gezeten, terwijl de jonge lezers binnen een uur lang ongestoord aan het praten waren: dat noemen ze nog eens een win-win situatie!Ik bedacht me dat ik voor de "grote" leesclub ook wel eens fijne vragen zou kunnen verstoppen in een ganzenbordspel. Zeker nu ik op zolder zo'n mooi oud exemplaar heb gevonden.  Want zelf eentje maken, dat zie ik niet zo zitten, maar vragen koppelen aan een bestaand ganzenbord, dat is al een stuk makkelijker. Misschien een ideetje voor de volgende keer?

****

DE VRAGEN OVER DE LABIRINTRENNER (THE MAZERUNNER)

 • Wat vond je het tofste personage in het boek?
 • Wat was het spannendst?
 • Op welke andere boeken lijkt dit boek?
 • Wat zou er moeten gebeuren om dit boek nog beter te maken?
 • Welke dingen zou jij opschrijven om in de box te steken?
 • Vond je het makkelijk geschreven/makkelijk om te lezen?
 • Wat heb je geleerd uit het boek?
 • Welk personnage zou je liever niet in het echte leven tegenkomen?
 • Hoe zou jij heten als je uit de box kwam?
 • Hoe zou jij een nacht in het labyrint overleven?
 • Wie zou jou het meeste missen als je in het labyrint was?

Reacties

 1. Wat een super leuk idee is dit zeg! Als 23 jarige vond ik dit boek ook nog steeds geweldig, haha :P

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten