How to visit an art museumLast van zwaarmoedige gedachten? Van een overvol hoofd? Of van een hemeltergend gebrek aan enthousiasme? Breng eens bezoek aan een kunstmuseum. Dartel er rond en laat u verbazen. En u zal merken, bij het buitengaan loopt u op wolkjes en is het net alsof uw brein werd schoongespoeld met het helderste water van een Zwitsers bergbronnetje.

Ja, ik laat me snel verleiden tot een dergelijke verwennerij. En misschien denkt u nu wel: die tante kent het knallen van de zweep en de kneepjes van het vak, die hoeft niets meer bij te leren. Beste lezer, niets is minder waar! Want ik ben altijd bereid om nieuwe manieren te ontdekken die een museumbezoek dat tikkeltje meer geven. En deze week ontdekte ik de ideale gids.

How to visit an art museum is een klein, mooi vormgegeven boekje vol praktische tips. Bedoeld om door te bladeren en eruit te pikken wat je leuk vindt. Een paar tips paste ik zelf al in de praktijk toe. Zo zijn musea voor mij inderdaad geen checklists, en ben ik nooit te vinden voor een audioguide of ellenlange zaalteksten. Ik ben bovendien zo’n vlindermens dat van de ene bloem naar de andere gaat volgens een volstrekt onvoorspelbaar parcours (criterium: het ziet er interessant uit en er staat geen damesvereniging voor).

Maar het boek bevatte ook heel wat eye-openers en leuke insteken om het bezoek aan een museum een extra dimensie te geven. Dat je de andere bezoekers eens moet observeren bijvoorbeeld: wat doet de kunst met hen? Dat je het beste zittend naar kunst kijkt en dat je niet angstvallig altijd maar moet zwijgen in een museum. Na het lezen van dit boekje kijk ik ook helemaal anders naar het restaurant en de museumshop: Idema geeft een eigenzinnige en inspirerende handleiding hoe deze plekken uw bezoek aanzienlijk kunnen verrijken.

Gisteren heb ik de volgende tip alvast in de praktijk omgezet: laat je gidsen door een kind. Samen met de kroost hebben we de prachtige overzichtstentoonstelling van Chagall bezocht (ook een aanrader trouwens). Zoon en dochter leidden me rond en zagen veel meer dan ik. “Die meneer heeft geen armen!” “Dat schilderij staat op zijn kop!” “Waarom heeft die mevrouw een blauw gezicht?” Door al die vragen en opmerkingen serieus te nemen heb ik werkelijk nieuwe dingen ontdekt. En zo werd het voor groot en klein een fantastisch museumbezoek.

Veel meer verrassende en eenvoudige tips vindt u in dit kleine en fijne boekje. Ik kan het u echt aanraden, ook als u zelden een museum bezoekt. Ik weet nu al: van dit boekje ga ik nog lang plezier hebben! 

Reacties

 1. Hoi Jacqueline, dit lijkt mij ook een erg leuk boekje. Ik kan wel wat ideeën gebruiken om een bezoek aan een schilderijententoonstelling te veraangenamen. Ik heb de laatste jaren nogal last van museummoeheid, dus het is goed als ik daar eens iets aan ga doen. Groetjes, Erik
  ps: Het boek is nog niet bij de bibliotheek te leen, daar wacht ik nog even op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk stukje en als ik het boekje zie liggen, zal ik het zeker eens inkijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ik heb het boekje inmiddels gekocht bij bol.com en gelezen. Het is inderdaad een fijn klein boekje. Sommige van de suggesties ga ik beslist opvolgen bij een volgend museumbezoek. Groetjes en bedankt voor de tip, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor wie de man zelf nog eens aan het woord wil horen: http://www.radio1.be/programmas/11bean/hoe-haal-je-meer-uit-je-museumbezoek

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten