Junior leesclub leest Warhorse
Vanaf vandaag bestaat er naast de gewone leesclub ook een juniorversie! Twee zonen van leesclubmoeders vonden het wel een tof idee: boeken lezen, snoepen en lachen, en dat een hele avond lang. Ze drongen er dan ook sterk op aan om ook een leesclub te starten. Tegen zoveel overtuigingskracht konden we geen nee zeggen, en zodoende kwam de jeugd vandaag voor een eerste keer samen om het boek Warhorse te bespreken. Geveld door akelige ziektekiemen moest tante verstek laten gaan, maar de zoon (11 jaar) was er wel, en hij neemt dan ook graag het woord als gastblogger van vandaag!

Het verhaal van Joey

Wanneer  Joey als klein veulentje door een zatte boer gekocht wordt,  verandert zijn leven totaal.
De boer moest namelijk een trekpaard kopen maar in de zoveelste ruzie met zijn rivaal heeft hij Joey gekocht om de tegenstander te pesten. Gelukkig ontfermt de jongen boerenzoon Albert  zich over hem. Hoewel  hij geen boerenpaard is moet Joey in één week leren ploegen voor de zoveelste weddenschap van Alberts vader.

Maar als alles eindelijk zijn gangetje gaat, breekt de oorlog uit. Alberts gezin ziet geen andere weg dan Joey te verkopen aan het leger.Tot groot verdriet van Albert wordt  Joey in de cavalerie van het Engelse leger geplaatst en verzuipt hij in de miserie van een lange zinloze oorlog waar geen einde aan lijkt te komen.

En wat vonden we ervan?

Theetante: ik vond het een heel mooi boek! Een kinderboek over de Eerste Wereldoorlog is niet evident, maar de auteur slaagt erin om er een spannend boek van te maken, dat de gruwel laat aanvoelen. We bekijken de oorlog vanuit het standpunt van een paard en dat is beslist origineel. Ook als volwassen lezer krijg je zo een blik achter de schermen en het is zeer interessant om te zien welke rol paarden hebben gespeeld en op welke domeinen ze werden ingezet. Natuurlijk zijn er vooral veel goede mensen in dit boek, en weinig echte gemeneriken. De echte miserie in de loopgraven blijft ook buiten beeld, maar het verhaal geeft goed aan hoe willekeurig een oorlog is. En hoe zinloos ook. Niet te romantisch dus, maar ook niet nachtmerrieverwekkend. Een prima keuze van de juniorleesclub, maar wat vonden zij er eigenlijk zelf van?

Zoon: Samen met de toffe junior leesclub lazen we dit mooie boek. De gemiddelde score was een 9
Het pluspunt vonden we dat het uit het perspectief van een paard was geschreven
Het minpunt vonden we dat er op het einde een onrealistische dosis geluk aan te pas kwam.

Maar toch een dikke aanrader!!!

Tegen volgende  keer lezen we : de labyrint renner, dat wordt ongetwijfeld weer een superbijeenkomst!

Ik kijk er echt naar uit!

Veel groetjes van de zoon (mede-oprichter der juniorleesclub!)

Reacties

  1. Wat een leuk idee, zo'n juniorleesclub. Zeg nu nog eens dat jongeren niet meer lezen :-) Dit boek staat trouwens nog op mijn lijstje, vond de film heel erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, goed hè? De leesclub is echt op hun vraag ontstaan, ze hebben flink aangedrongen. Het volgende boek dat ze/we gaan lezen is the maze runner. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten