Een bijbel

We keken de hele week uit naar donderdag. Want dan kwam de oude dominee langs in de klas. Niet om ons te bekeren, wel om verhalen te vertellen. En dat kon hij als geen ander!

Ik zie nog voor me hoe hij als Jacob bedachtzaam in de pan linzensoep roerde. We leerden Samson kennen, die verblind door verdriet de zuilen van de tempel omver duwde.

We waren erbij toen Mozes zijn wandelstok in een slang veranderde en toen de Rode zee als een theaterdoek openging om hem doorgang te verlenen. Ademloos keken en luisterden we toe, met rode wangen en gespitste oren...

Aan die wekelijkse verteluurtjes  heb ik een levenslange liefde overhouden voor de het oude testament. Eeuwenoude bron van wijsheid én mensenkennis. Vol van jaloezie, wrok, heldenmoed en magie. Listige vrouwen, snedige profeten en wonderbaarlijke koningen. Het zijn verhalen van alle tijden, waarin je telkens weer iets nieuws ontdekt. 

Onlangs kwam er een hervertelling langs die me opnieuw met verstomming sloeg. Het boek "Een bijbel" van Philippe Lechermeier en Rebecca Dautremer is immers een waar plezier voor het oog en het hart! Om te beginnen zijn de tekeningen fantastisch. Een beetje duister een mysterieus, soms een tikje angstaanjagend, maar ook bijzonder "verbeeldings-bevorderend" en dat hebben we graag.

Naast de prachtige illustraties zijn ook de verhalen van topklasse. Lechermeier heeft immers niet gekozen voor een eenvoudige hervertelling, maar is creatief met de verhalen aan de slag gegaan. Zo werkte hij het verhaal van Jozef om tot een toneelstuk en bekijken we het leven van Mozes vanuit het standpunt van een vlieg. Er zitten liederen tussen, en gedichten. En heel veel fijne vertelsels, en mysterieus gefluister.

Een prachtig boek dus om 's avonds als het donker is te lezen. Met een kaars erbij. En verder alleen de stilte om je heen. En je dan moeiteloos verbonden voelen met hen die deze verhalen duizendenjaren geleden voor het eerst hebben verteld en hebben gehoord.

Daarom lees ik nu elke donderdag een verhaal uit dit boek. En telkens is het weer iets om een week lang naar uit te kijken!

Reacties

  1. Hoi Jacqueline, ik kwam dit boek gisteren tegen in de Ramsj en herinnerde mij dat jij er een stukje over hebt geschreven. Ik heb meteen maar 2 exemplaren gekocht, een voor mijzelf en een om cadeau te geven. De illustraties zijn prachtig! Ik lees in jouw bespreking dat de teksten ook een genot zijn, dus daar verheug ik mij op. Ik hoop dat jij nog veel mooie boeken leest en mooie besprekingen schrijft in het nieuwe jaar! Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten