Third Space: oftewel wat is uw tweede thuis?

Bij wijze van extra comfort, eerst even een bordschema (dan kunt u meteen beslissen of u verder leest of niet!)


En nu beginnen we dan echt met dit blogje (fijn dat u er nog bij bent!):

Ondergetekende doet haar naam eer aan en drinkt werkelijk altijd en overal thee! Thuis met een kat op de bank of met vrienden rond tafel. Op haar werk achter de laptop en tijdens vergaderingen en studiedagen. Maar het allerfijnste is toch wel om deze godendrank te nuttigen in een comfortabele stoel in een theehuis, café of bistrootje, heerlijk keuvelend met bekenden en onbekenden. Ja, dat Central Perk gevoel uit Friends, u kent het wel!

Dit soort plaatsen betittelde socioloog Ray Oldenburg als “third spaces”. Even uitleggen: uw eerste vertrekpunt is de eigen woonstede. Daarnaast brengt u veel tijd door in uw “tweede ruimte” namelijk uw werk. Saaie lieden pendelen louter tussen die twee heen en weer, maar de meer vrolijke zielen onder ons houden er een derde ruimte op na: een stamcafé waar ze zich thuis voelen, een boekenwinkel waar ze graag snuisteren en ook koffie kunnen drinken, de bistro waar ze altijd met de collega’s gaan lunchen of misschien wel een bibliotheek waar ze tijdschriften kunnen lezen en anderen kunnen ontmoeten.

Het komt er dus op neer dat zo’n derde ruimte een tweede thuis is! Een plaats waar de drempel laag is en waar je in je eentje kunt binnenstappen met de zekerheid dat je er bekenden of gelijkgestemden zal treffen. Basisactiviteit aldaar is: heerlijk bijpraten. Het decor is gezellig, een beetje low profile en wat stof of rommel maakte het alleen maar plezieriger. Hier kan je jezelf zijn, je moet er niets! Belangrijke voorwaarden lijken te zijn: comfortabele zetels en heerlijke drankjes.

Zoals dat gaat met theorieën: die leiden op den duur een eigen leven. De slimme marketingjongens van Starbucks bijvoorbeeld zetten de ideeën van Oldenburg al om in de praktijk (en inderdaad, ik mag er graag vertoeven). Logisch dus dat ook culturele instellingen zoals musea nadenken of ze zo’n third space kunnen worden.

Na enige introspectie beseft theetante plots dat haar kot vroeger zo’n third space was waar heel de vriendenkring op de bonnefooi kwam binnenspringen. Helaas zij de tijden veranderd door werk- en kindgerelateerde evoluties. Maar, haar deur blijft openstaan. Dus, heeft u trek in een kop thee en een gesprekje? Waai dan gerust even binnen!

En in de tussentijd wil ik graag van u weten: wat is uw tweede thuis?

Reacties