Flirten als Daisy Miller - Henry JamesOp deze rustige dagen, als de zon schijnt, de lucht strakblauw is en de strijk is opgevouwen, waan ik me wel eens op vakantie. Vooral dan als ik met een heerlijk wijntje in de tuin zit met zicht op onze abdij. Er fladdert een vlindertje langs en in de verte schateren de buurkindjes in een zwembadje. Op zo'n moment speel ik wel eens alsof ik op hotel ben, heerlijk!

Wat daarbij nog extra helpt natuurlijk is een boek lezen over mensen die in een kuuroord verblijven. Chique op hotel aan het meer van Genève bijvoorbeeld. waar ze verder niets anders doen dan soezen in de tuin, heerlijk eten, wandelingetjes maken en misschien loom een tennisballetje over het net slaan. En natuurlijk urenlang bezig zijn met het aantrekken van een avondtoilet voor het diner.  Bij het bewonderen van een bergtop kom je wel eens iemand tegen en zo ontmoet Frederick Winterbourne de ravissante Daisy Miller. 

Zij is Amerikaanse en samen met haar moeder en broertje op reis in Europa. Moeder en broer zijn nogal zeurderige types, maar Daisy kan genieten als de beste! Ze dartelt vrolijk rond, flirt met iedereen, komt altijd te laat, spreekt af met mannen in het maanlicht en bedoelt daar dan verder niets mee. 

Kijk, van zo iemand raakt de keurige Frederik erg in de war. Daisy laat hem duidelijk merken dat ze hem wel leuk vindt, maar hoe eerlijk is ze eigenlijk? En als hij de uitverkorene is, waarom trekt ze dan met zoveel andere mannen op? Heeft ze niet in de gaten dat er zo over haar geroddeld wordt? Of vindt ze dat stiekem juist enig? Ziet ze niet dat mensen haar mijden? Of voelt ze zich zelf beter dan hen? Is ze een hopelijk romantische ziel, of juist een geslepen intrigante? Frederik kan er maar niet achter komen.

En de lezers van dit boek evenmin. Want Daisy zet ons voortdurend op het verkeerde been. En dat maakt dit verhaal natuurlijk zo ontzettend goed! Toen het boek verscheen in 1879 werd het daarom meteen een groot succes. Men raakte maar niet uitgepraat over de vraag of Daisy een snol was of een snob, een deerne of een deugniet, een onnozele hals of een levenskunstenares.

Dus, beste lezer, nu rest me enkel nog de vraag: wat denkt u?

De afbeelding is publiek domein via Rijksstudio: Dame wijst een huwelijksaanzoek af, Jacques Etienne Victor Arago, 1818 - 1827

Reacties

 1. Goeie vraag. Ik ben bang dat ik het boek moet herlezen om er weloverwogen antwoord op te geven, want is te lang geleden om me te herinneren wat ik destijds van Daisy vond. Ik herinner me het boek wel als één van de meest toegankelijk romans van James, en een dunnetje, dus het kan best dat ik het over een tijdje weer eens uit de kast haal. Ik vind je besprekingen van al deze klassiekers erg aanstekelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anna, het is inderdaad een dunnetje, maar dus wel eentje waar je over blijft nadenken. Is Daisy misschien een (verre) voorloper van de Instagram-influencers, die dol zijn op aandacht (en ook negatieve aandacht is aandacht) en die dan toch verrast/verbijsterd en verontwaardigd zijn als hun gehuppel gevolgen blijkt te hebben?

   Verwijderen
 2. Ja, dat ben ik met Anna eens, heel aanstekelijk al deze klassiekers. Ik heb nog nooit iets van Henry James gelezen, maar ik zou deze best willen proberen! :-) Kortom, hij komt op de lijst...
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Bettina, doen! Het is een dunnetje, dus installeer je op je balkon, serveer jezelf een prosecco en een schaaltje olijven en waan je even op vakantie. Veel plezier!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Zes basisvragen om boeken te analyseren

Geheel de uwe – Connie Palmen

De klok rond woorden temmen.