Clemmie Churchill: heks of heilige?

Het was een beetje mijn Churchill jaar. Niet alleen smulde ik van de Netflix reeks The Crown, waar Winston een centrale rol speelt, ook genoot ik met volle teugen van de voorstelling "Mijn nachten met Churchill" van Diederik Van Vleuten. En dat maakte mij natuurlijk ook nieuwsgierig naar de vrouw achter deze geniale staatsman.

Dus toen er een  biografie over Clementine Churchill passeerde aarzelde ik geen moment: dat werd mijn vakantieboek! Want, wie was deze Clemmie? Een soort lady MacBeth? Eenwonderbaarlijk  wijze vrouw? Of eerder een soort frivole afleiding naast het serieuze werk?

Talentrijk

Clementine was in elk geval een vrouw met veel talenten. Ze blijkt immers intelligent en ambitieus. Een politieke carrière voor haarzelf zat er niet in, en zo wordt het ondersteunen van Chruchil haar levenswerk.  En daar was ze volgens dit boek meesterlijk in. Ze heeft meer sociaal inzicht dan haar echtgenoot en voelt ook een stuk beter aan wat er leeft in de maatschappij. In de twee wereldoorlogen zet ze zich actief in voor vrouwen, gezinnen en arbeiders, waarmee ze zich erg geliefd maakt.

Haar grootste talent is echter dat ze de context weet te scheppen waarin Churchill kan schitteren. Zo zorgt ze niet alleen voor whisky, sigaren en zijden ondergoed (voor Winston zelf, echt waar!). Ze richt ook zijn bureau in en houdt al te opdringerige ambtenaren op een afstand. Bovendien zorgt ze voor een hobby voor Churchill (schilderen) en nodigt ze steeds weer interessante mensen uit op dinertjes en feestjes.

Ook heel cruciaal: ze weet wanneer ze zichzelf uit de voeten moet maken. Want ze beseft maar al te goed dat haar sterke persoonlijkheid Winston ook  in de weg kan staan. En dus laat ze hem soms  weken alleen, zodat het weerzien des te interessanter wordt.

Keerzijde

Want ja, alles in functie stellen van Churchil had duidelijk een keerzijde. Clementine was dan wel wat we in Vlaanderen een "straffe madame" noemden, ze ging ook verschillende keren genadeloos onderuit. Overwerkt, overstressed en meermaals absoluut  panisch moest ze worden opgenomen, wekenlange kalmeersessies waren noodzakelijk om op de been te blijven.

Met al die aandacht voor Curchill en haar eigen mentale welbevinden, bleef er amper tijd over voor de vijf kinderen die ze met Churchill kreeg. Ze verwaarloosde hen dan ook verschrikkelijk en dat leverde onzekere en verknipte volwassenen op. Dat vond ik erg hard om te lezen.

Heks of Heilige?

Zeker geen heilige, en soms een heks, dat is wat ik onthou uit dit boek. Maar vooral ook een uitzonderlijke vrouw: hoe iemand ondanks alles toch overeind blijft in zware omstandigheden: daar neem ik mijn petje diep voor af.

Ook voor de schrijfster van deze biografie trouwens. Ze is erin geslaagd een genuanceerd portret van Clementine te schetsen. In het begin verliest ze zich misschien niet iets te veel in details (ik ben niet zo erg geïnteresseerd welke zomerhuisjes Clemmie precies allemaal huurde) maar nadien weet ze met kleine details een heel universum te schetsen. En dat maakt van deze biografie echt een heerlijk boek.Reacties

 1. Vaak vind ik de biografie van iemand achter de schermen minstens zo interessant als de bekende figuur zelf. Je krijgt daardoor meestal een hele andere kijk op zo iemand.
  PS Ik heb ook zo genoten van The Crown. Gelukkig schijnt er een vervolg te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is de eerste biografie van een "nevenfiguur" die ik las, dus als je nog tips hebt, laat maar komen! Ik hoop dat er een tweede deel van The Crown komt, want ik vond het echt een uitstekende serie. Goed acteerzerk, fijne decors, boeiende verhaallijnen, daar kijken we graag naar!

   Verwijderen
 2. Ik vind Churchill een fascinerende man, maar geen gemakkelijke om mee te leven, denk ik zo. Dit boek komt meteen op mijn verlanglijstje, het lijkt me heel bijzonder om een kijkje op Churchill te krijgen vanaf de andere kant, zogezegd.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker geen makkelijke man die Winston, maar ook Clemmie had zo haar handleiding... Ik denk wel dat je dit een fijn boek gaat vinden!

   Verwijderen
 3. Hoi Jacqueline, mooie bespreking! Ik heb twee jaar terug een biografie van Churchill gelezen van Boris Johnson: http://erikleest.blogspot.nl/2015/06/boris-johnson-de-churchill-factor.html. Erg onderhoudend! Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Erik, dank voor de tip. Ik ben niet zo'n fan van Boris, dus voel een kleine aarzeling!

   Verwijderen
 4. klinkt echt als een boek voor mij, dus ik ga het zeker eens proberen te lezen. bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten