En als de avond valt? Dan is er muziek!

Kazuo Ishiguro zegt u misschien weinig. Hij is de auteur van het prachtige The remains of the day. En daarmee weet u meteen dat we hier te maken hebben met Britse klasse, verstilling en prachtige personages. In zijn verhalenbundel Nocturnes is dat niet anders.

We reizen af naar Venetië, we verblijven in een buitenissig hotel in Hollywood en wandelen in de Schotse heuvels. Telkens ontmoeten we er mensen die op zoek zijn naar liefde, of er juist voor weglopen. Dat leidt tot hilarische situaties, bitterzoete momenten en heel veel mooie beelden. De kracht van muziek en de tragiek van de schemering vormen de rode draad in alle verhalen.

De personages zijn divers. Er zitten zwijgzame types tussen, woordwatervallen, muzikanten vol passie, diva's met streken en gehaaide zakenmannen. De zonsondergang doet hen mijmeren over het leven dat was en de toekomst die lonkt.

Meer verklappen is zonde. Maar neem het van mij aan: dit is grote klasse. Een rasverteller die je elegant bij de hand neemt, die je laat dromen én die je ook nog eens aan het denken zet.

Dit soort boeken kom je niet vaak tegen. Wees er dus zuinig op. Neem de tijd. Grinnik en pleng een traan. Want één ding is zeker: deze verhalen laten je niet onberoerd.

Reacties

  1. Ik heb bijna alle romans van deze schrijver gelezen, maar dit boek niet. Nu jij zegt dat het grote klasse is, ga ik het meteen hoog op de verlanglijst zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt, gaat op mijnj to-read lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten