Maan en zon, Stefan Brijs

Onderwijs kan de wereld redden! Kennis en vaardigheden helpen een mens immers vooruit. Geven hem handen en voeten waarmee hij omhoog kan klauteren, een beter leven tegemoet. Althans, dat hopen we.

Maan en zon confronteerde me met het feit dat dit allemaal niet zo makkelijk gedaan is als gezegd. Want generatie-armoede, domme beslissingen en het blinde noodlot gooien roet in het eten. En dan lijkt het beklimmen van de sociale ladder ineens een onmogelijke opdracht.

Dit boek is een een monoloog van broeder Daniël, een priester die op Curaçao zijn uiterste best doet om kinderen aan een betere toekomst te helpen. Hij vat bijzondere sympathie op voor Max, zoon van de flamboyante taxichauffeur Roy. Een jongen met een goed stel hersens en doorzettingskracht. Via Daniël zien we hoe Max opgroeit, tegenslagen krijgt en zelf vader wordt.

Het loopt allemaal niet zoals gedacht en broeder Daniël begint aan zichzelf te twijfelen.  Heeft hij Max niet zozeer willen vormen als wel ver-vormen, en heeft hij daar wel goed aan gedaan? Waren zijn adviezen niet te idealistisch? Is hij naïef geweest, of heeft hij kansen gemist?

Aan u om te oordelen. Dit boek heeft me diep geraakt. Een klein verhaal, met prachtige personages en een levensles om u tegen te zeggen. Echt een aanrader.

Reacties

  1. O jee, mijn verlanglijst begint volledig uit zijn krachten te groeien. Nu moet deze er ook al op.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten