Het geheim van Penumbra's boekwinkel


Toen er nog geen internet bestond, lang, héééél lang geleden, waren bibliotheken heilige oorden van kennis. Nieuwe wetenswaardigheden konden enkel met geduld en doorzettingskracht worden opgespoord. In stilte. En met volle concentratie.

Tegenwoordig is heel wat kennis maar een paar muisklikken van ons verwijderd. En denken we dus dat zo ongeveer alles wel met computers kan worden opgelost. Papier en materie? Nergens voor nodig! E-readers, smartphones en tablets zijn de huidige compacte versies van de oude, stoffige boekverzamelingen.

Toch is dit een illusie. Want niet alles moet en kan digitaal. En sommige raadsels lijken enkel met ouderwets breinbreken te kunnen worden opgelost. En laat dat soort mysterie nu eens centraal staan in het boek dat ik deze vakantie met veel plezier (en schaterlachjes) heb gelezen.

Na zijn ontslag bij een internetbedrijfje gaat Clay tijdelijk werken in de boekenwinkel van meneer Penumbra. Hij neemt de nachtshift voor zijn rekening en merkt al snel dat er midden in de nacht heel wat rare snuiters op bezoek komen. In de nieuwe boeken hebben ze geen interesse, wel lenen ze met veel agitatie stoffige oude boeken uit een achterzaaltje. Hier is meer aan de hand, denkt computernerd Clay en hij begint het een en ander te uit te dokteren. Al snel komt hij op het spoor van een eeuwenoud mysterie en samen met zijn bonte vriendenkring raakt hij in de ban van dit raadsel.

Meer verklappen zou echt zonde zijn, dus neem het van mij aan: dit boek is zeer onderhoudend, spannend en bij tijden hilarisch.  Er lopen heel wat vreemde vogels rond in de omgeving van Clay die het verhaal vaak een onverwachte wending geven. Ik moest erg denken aan de sfeer van de film The Big Lobowski, want ook hier is het "Dude" gehalte erg hoog.

Grote literatuur is het niet, nee, maar Sloan geeft  wel een verfrissende nieuwe  draai aan het genre historische thriller. Sinds Dan Brown waren dit soort verhalen meestal erg hard, met veel engerds en wrede folteringen, en weinig realistische weergave van (historisch) onderzoek. Geen bloeddorstige taferelen in Penumbra's boekenwinkel, wel veel humor. De clash tussen digitale wetenschap en ambachtelijk handwerk staat centraal. Met veel knipoogjes, naar Google, de museumwereld en de fantasy-subcultuur.

Kortom: ik vond het geweldig: een historische thriller in een ironisch jasje. Spannend genoeg om het niet te kunnen wegleggen, maar ook grappig genoeg om heel erg ontspannend te zijn. Een ideaal vakantieboek dus, vol vaart en met een boeiende historische achtergrond.

Dit boek werd me ter beschikking gesteld door uitgeverij Lias. Heel hartelijk dank daarvoor! Dit soort boeken zou ik elke week wel in de brievenbus willen vinden...

Reacties

  1. Heerlijk boek was dit, he? Ik heb er ook van genoten, origineel en grappig, een heel fijn boek, leuk om te lezen dat jouw ervaring ongeveer hetzelfde was.

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh dit klinkt inderdaad als een uitermate prettige manier om wat leestijd door te brengen! De titel komt op het (oneindige) wensenlijstje.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten