Lezen: De kermis van GravezuidOndergetekende is een stadskind. Dat op vakanties wel eens in een dorpje vertoeft. En dat dan meteen enorm idyllisch en nastrevenswaardig vindt. Wat wil je: in de zomer en op vakantie. Ergens weet ze wel dat ze er zelf niet zal aarden. Ze heeft drukte nodig, afwisseling. En vooral: nieuwe mensen. Maar het ons kent ons gevoel van een dorp lijkt haar uiteindelijk toch ook wel weer erg knus.

In dergelijke gevallen van misplaatste romantiek en nostalgie is het goed een boek te lezen dat de kleine kantjes van het dorpsleven te kijk zet. En de eenzaamheid in een schijnbaar hechte gemeenschap scherp verwoordt. De kermis van Gravezuid is zo'n boek: raak, confronterend en tot nadenken stemmend: zo lezen we het graag.

Net als het door ons eerder bejubelde Notwithstanding is dit een bundel korte verhalen over de inwoners van een dorp. Maar dit keer dus niet gezellig en romantisch, maar behoorlijk verontrustend. Hannah van Wieringen kent haar vak: en hoe! Elk verhaal heeft een eigen toon, een eigen aanpak die telkens weer verbaast: wat een inlevingsvermogen.

Zo kruipen we even  in de huid van verveelde hangjongeren, leven we mee met een uitgebluste vrouw van vijftig en volgen de hersenkronkels van een schrijver in wording. Ook het portret  van de rijke inwijkeling (die er toch niet inkomt) is raak, net als het verhaal over een oude man die plots zijn huis verkoopt.

Kortom: geen pastelkleuren in dit boek, maar harde tinten. Vloekend en botsend. Boeiend om te lezen en tot nadenken stemmend. Er is slechts één nadeel: dit boekje is te dun!

NB. de flaptekst zit er trouwens helemaal naast: deze vlag dekt de lading niet. Dus laat u niet misleiden: gewoon lezen dit boek (als u tegen een stootje kunt, tenminste!)

PS. Wij herlezen nu In de naam van de Roos: een megadikke pil, dus het duurt vast een hele tijd voor we ons weer melden!


Reacties

 1. Oh, De naam van de Roos, prachtig, prachtig. Ik heb wel zin om die van zomer ook weer eens te herlezen. Geniet ervan!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is heerlijk. Maar ik neem wel de tijd om traag te lezen: elke zin telt mee in dit geval!

   Verwijderen
 2. dit boek staat al heel lang op mijn verlanglijstje maar ik ben het nog nooit tegengekomen in de boekhandel. misschien moet ik het maar gewoon laten bestellen want ik ben er nog altijd even nieuwsgierig naar.

  een vraagje: ik geloof dat Van Wieringen ook poëzie schrijft, kun je dit merken in haar proza?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Kim! Ik wist niet dat ze ook poezie schreef, maar ze schrijft heel mooi, hoe moet ik het zeggen: met weloverwogen woorden. Dus in die zin merk je het wel!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten