Een "echt" boek?!

Het schooljaar is nog knispervers, maar we komen op kruissnelheid. Het weekschema is uitgetekend, de boeken gekaft, de krijtlijnen getrokken. En toen kwam de dochter thuis met een heuse leeskaart.

Ze deelde me parmantig de instructies mede. Eke keer als onze freule 10 minuten uit vrije wil zou lezen mocht ze een vakje kleuren. Wat er daarna zou gebeuren, bleef in het ongewisse, maar dat het een buitengewone zaligheid betrof, stond buiten kijf. "Maar", vervolgde ze dramatisch, "de afspraak is wel dat het om "echte boeken" moet gaan, en geen strips. Want daar leer je zo weinig van, en lezen is een serieuze bezigheid". Ja, ja.

Uiteraard juichde ik dit instrument volmondig toe.... om me die hulde later weer te beklagen. Want toen ik mij diezelfde avond herfstig in de fauteuil drapeerde met een boek, kwam een klein dametje over mijn schouder meekijken. Meewarige blikken, gevolgd door diepe zuchten waren mijn deel. "Mama!", riep ze verbolgen, "dat is geen echt boek, dat is een strip". Ik voelde me bijna schuldig na zoveel onbegrip. "Maar", prevelde ik radeloos, "het is er wel één om U tegen te zeggen".

Deze graphic novel vertelt het levensverhaal van Rembrandt: en is zelf een waar kunstwerk. Vol prachtige tekeningen en warm coloriet. Historisch accuraat, maar ook met de nodige vaart en humor. Ontroerend en prachtig uitgegeven. Om even helemaal stil van te worden.

Ik las het ademloos uit op een winderige avond. Met enkel een kaarsje en een leeslamp, omringd door stilte. Het was bijna magisch en ik kon het boek niet wegleggen. Verbluffend hoe dicht Typex de tekeningen van Rembrandt nadert, hoe hij ze in een context plaatst en je een blik achter de schermen van de grote meester gunt.

Rembrandt leefde uitbundig, vol passie, maar ook vol professionele ernst. Zijn leven was getekend door verf, verdriet en verbeelding. Het boek troont je mee naar oude bruine kroegjes, naar ijskoude besneeuwde grachten en pronkzuchtige hoven van edellieden. Het penseelt nauwgezet en met warme tinten hoe een schilder in die dagen vooral als een ambachtsman werd gezien. En hoe Rembrandt, naast zijn creatief werk, ook een gehaaide ondernemer had moeten zijn. Maar dat laatste lukt niet zo best, helaas.

Kortom: dit boek was een genoegen voor oog, hart en hoofd. Het heeft mij in elk geval een onvergetelijke avond bezorgd. En al mag ik dan geen vakje op de leeskaart kleuren, dit had ik niet willen missen!

Reacties

 1. Je hebt me helemaal warm gemaakt voor dit 'boek'. En bij deze ga ik niet voor de juf, maar voor mijn buurvrouw, zij zegt dat strips je creativiteit stimuleren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zeker creatieve graphic novels als deze. Bij zwaar commercieel werk heb ik toch nog m'n twijfels (zei de snob!)

   Verwijderen
 2. klinkt als een perfecte leesavond..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ik hou sowieso wel van graphic novels, dus denk ik dat ik deze ook maar eens ga lezen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Erik. Ik ben nog niet zo heel erg thuis in de graphic novels (pas een 10tal gelezen of zo), maar deze stak er toch echt bovenuit. Bovendien ontwikkeld samen met het Rijksmuseum, en dat maakt het nog extra leuk!

   Verwijderen
 4. Dat klinkt inderdaad als een leuk boek. Wel jammer dat je geenvakje mocht inkleuren. Maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, Judith, ik kan op een week genoeg vakjes kleuren hoor, dat komt wel in orde!

   Verwijderen
 5. Stripverhalen kunnen ook heel goed zijn, ik raad sommige leerlingen aan om de serie 'Van 0 tot nu te lezen', omdat hier de dingen zo heel fijn in worden uitgelegd.

  Graphic novels lees ik eigenlijk nooit, maar als ik er ooit aan een begin, is dit er een die ik in gedachten houd.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit is echt wel een klasse apart. Zet 'm maar op je lijstje!

   Verwijderen
 6. Wat een heerlijk artikel heb je weer geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb eigenlijk nog nooit graphic novels gelezen. KLinkt wel boeiend.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten