Lekker ... lezen!


Naast de leesclub, is er ook: de kookclub! En die staat garant voor menig heerlijk avondje, letterlijk en figuurlijk. Gisteren gingen we ons te buiten aan gewokte scampis met kokos, gember en kurry, en als dessert een compote van ananas met munt en room. Het was om duimen en vingers bij af te likken!

En terwijl we zo aan het smikkelen waren, rees de vraag of er ook boeken zijn die je doen watertanden? Verhalen om in te bijten?

Het eerste boek dat zo ter sprake kwam was, hoe kan het ook anders, Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel. Een verrukkelijk boek, vol Zuid-Amerikaanse magie. Over meisjes die huilend om de geur van uien op keukentafels geboren worden. En over sterke vrouwen die uren achter het fornuis doorbrengen en hun liefde in tortilla’s verstoppen. Met na elk hoofdstuk ook nog eens een recept. Voor wie het nog niet las: dit is niet te missen hoor.

De zoetekauwen hadden, uiteraard, ook goede herinneringen aan dit boek:




OK, het is geen wereldliteratuur, maar toch ook weer niet zo mierzoet als de titel (en de kaft) doen vermoeden. Een heerlijk verhaal over de hartverwarmende Vianne die in een pittoresk Frans dorpje een chocoladewinkeltje opent. Opnieuw met een vleugje Zuid-Amerikaanse magie, sympathieke personages, en – vooruit dan maar – ook wat Romantiek.

Eveneens smaakpapillenprikkelend (en evenmin een kanshebber voor de Nobelprijs) schijnt The Hindi Bindi club te zijn. Over indische dames die tijdens het koken levenswijsheden delen met hun dochters. Met recepten bovendien. Dit boek lijkt me een heerlijk sorbetje, om te nuttigen tussen sterkere kost. Dus misschien snoep ik het wel eens als tussendoortje.

En terwijl we zorgvuldig ons dessertje uitlepelden bedachten we plots dat we liever een boek lezen over koken dan de verfilming bekijken. Hoezeer smakelijk Johnny Depp ook kan zijn, we hebben het gevoel dat we meer geuren opsnuiven, meer warmte voelen als we het boek van Joanne Harris lezen. Ook de verfilming van Rode Rozen en Tortilla’s deed ons niet meteen het water in de mond lopen, terwijl het boek ons wel aanspoorde tot het buitensporig nuttigen van guacomole en ander lekkers.

Natuurlijk wordt er in heel veel andere boeken ook uitvoerig in pannen geroerd, van taarten gesnoept en van glaasjes genipt. Eten is nu eenmaal een belangrijk deel van elke cultuur. Vandaar mijn vraag: welk boek vindt u om in te bijten?

Reacties

  1. Ik las pasgeleden Dinner at Mine van Chris Smyth (https://leeswammes.wordpress.com/2012/05/10/book-review-dinner-at-mine-by-chris-smyth/) een lekker luchthartig verhaal over een aantal paren die een kookwedstrijd houden.

    Zeg theetante, ik ontdekte dat ik niet op je blog geabonneerd ben maar dat eigenlijk wel wilde. Maar hoe doe ik dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag leeswammes! Dat ziet er alvast een leuk boek uit!
    Ik hoorde al vaker dat abonneren niet zo gemakkelijk is. Zelf druk ik bij Blogger accounts steeds linksboven op "volgen" en dan is het in orde. Ik heb nu speciaal voor jou rechts boven mijn profiel een gadget geïnstalleerd. Je kunt dan kiezen hoe je me volgt. helpt dat? Ik zag dat ik ook een gadget "volgens via email" kan installeren. Wil ik anders ook doen. Ik ben zelf nog best klunzig met die blogger toestanden, dus geef gerust raad en advies!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal goed, tante! Ik ben nu via RSS op je blog geabonneerd. Ja, die andere, "volg via email" is ook handig. Mensen die niet zelf bij Blogger zitten kunnen dan toch je blog automatisch volgen zonder dat ze telkens hoeven te kijken of je al wat nieuws hebt geschreven.

    En het is toch echt leuk als je ziet dat het aantal volgers/abonnees langzamerhand omhoog gaat, zodat je kan zien dat wat je te vertellen hebt, best gelezen wordt! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Judith. Ook de email dan maar geïnstalleerd. Ik kan alleen nergens zien hoeveel rss volgers ik heb. Maar op zich is dat ook niet zo belangrijk. Ik geniet toch vooral van berichtjes (en leestips) die mensen achterlaten!

      Verwijderen
  4. Geen tip over smakelijke boeken, maar wel over het volgen van blogs:

    Je kunt ook gebruik maken van google reader (er zijn ook andere). Met je google account (mailadres) log je in en krijg je op één pagina een overzicht van alle blogs waarop je geabonneerd bent, met aanduiding van het aantal berichten dat je nog niet gelezen hebt. Het is vergelijkbaar met je mailbox.

    Aanmelden van een blog in je reader is eenvoudig: in de reader op de knop "abonneren" drukken en simpelweg de url (webadres) van de betreffende blog invullen. Dit werkt voor alle blogs, of ze nu in blogger, Wordpress of ander formaat geschreven zijn. Je kunt je abonnementen sorteren in mapjes, wat handig kan zijn als je veel blogs volgt.

    Heb je geen tijd of zin om alles te lezen, dan kun je met één druk op de knop (een deel van) de berichten als "gelezen" markeren.
    Ik doe het zo al een jaar of vijf en vind het ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm, misschien ook eens overwegen! Ik ben nu vooral volger bij blogger blogs, maar vind dat systeem niet zo handig...Bedankt voor de tip!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts