Ha … herfst!


Theetante is tuk op seizoenswisselingen! Een nieuw jaargetijde begroet ze steevast op uitbundige wijze, al dan niet met een jubelkreet. Meteen is ze druk doende snode plannen te smeden, aangepast aan de nieuwe context. Bijvoorbeeld betreffende de menukeuze, de beplanting, de garderobe en de “algehele festiviteitenopluistering”! Ja, variatie en flexibiliteit brengen het beste in de mens naar boven, of toch in elk geval in de theetante.

Maar dit jaar was een uitzondering. Toen de bomen beslisten zich te tooien met felle kleuren (doorgaans tantes favoriete look) haalde ze mismoedig de schouders op. En ook de kastanjes die haar pad kruisten, liep ze hoofdschuddend voorbij. Andere jaren daarentegen was ze niet in te tomen en propte ze haar zakken vol met die glanzende pracht (niet dat je er ook iets mee kunt, maar ze vond het gewoon te mooi om te laten liggen!).

Neen, de afgelopen weken waren er geen vreugdedansjes of pretoogjes te bespeuren, noch leidde het nieuwe jaargetijde tot tomeloze inspiratie. O, het was doffe ellende! Theetante wentelde zich in zelfmedelijden, sjokte door het leven, mismoedig met gebogen rug en een slepende tred (ochottekes, ocharmekes!).

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was dat gevoel van onbehagen te wijten aan een gebrek aan zomer. Je moet immers wél een seizoen kunnen afsluiten, voor je een nieuwkomer kan verwelkomen. Het is namelijk de contrastwerking die het hem doet! Wat de zomer betreft wil dat zeggen dat je genoeg warmte moet hebben gehad om weer te snakken naar frisse briesjes en haardvuren. En laat daar nu net het schoentje wringen…

Maar, theetante heeft in wezen beslist een opgeruimd karakter. Ze weet wel van wanten, en dus haalde ze prompt een kop kaneelthee te voorschijn, ter opvrolijking van de eigen gemoedsstemming. De keuze voor kaneelthee was geenszins toevallig, want ze verbindt deze drank mentaal onmiddellijk met herfstige sferen, mist en eekhoorntjes, bambi'tjes en andere herfstpret.

En jawel de lucht klaarde op! Kijk eens aan, daar kwam het al. Hop, de vlam ging in de eerste kaars! Niet lang daarna volgde de eerste pan pompoensoep en dra nam ze wol en haaknaald ter hand om knus en vol ijver koudebestendige accessoires te vervaardigen. Om zich daarna met kat en dekentje op de bank te installeren met het eerste dikke boek van het najaar!

Ja, Proust wist het al: geuren en smaak zijn misschien nog wel de meest krachtige gids voor ons geheugen. Zij voeren ons gemakkelijker dan teksten, foto’s of geluiden terug in de tijd. Dus, heeft u blije herinneringen aan de herfst: ruik dan vooral goed rond, proef het seizoen en dan komt de rest vanzelf! Wij wensen u een deugddoend herfsttij toe!

Reacties