Hoe omgaan met mensen? Zes tips van Emma



Als we over een tijdje weer ons huis uit komen, met knipperende ogen en stramme pas, zijn we dan nog in staat tot aangenaam sociaal verkeer? Kunnen we nog converseren zonder smileys? Vatten we nog de nuances van de gewaagdere intonatie? Het antwoord, beste lezers, neigt naar een nee…

Gelukkig kunnen we ter voorbereiding beroep doen op waardevolle bronnen, die ons inlichten over hoe het ook al weer “heurt”. Ik ging te raden bij Jane Austen nam de voorbije weken Emma ter hand. Zo dook ik onder in een wonderlijke wereld vol sociale finesse. De volgende zes regels leerde hoofdpersoon Emma the hard way:

1.     Toon uw dankbaarheid, en doe dat eindeloos. Zeg dus zeker: “Wat een mooie bos bloemen brengt u daar mee” maar blijf daar het volgende uur uitbundig op tergkomen, haal het nog eens aan bij vertrek en schrijf de volgende dag een bedankbrief.

2.     Prijs eenieder de hemel in: ook als u in werkelijkheid denkt “Wat een draak van een kapsel”, roept u vrolijk uit: “Wat zit uw haar originéééél! Hoe bijzonder!” enzovoorts enzoverder.

3.     Wees zelf bescheiden: eigen lof stinkt, en wie zichzelf of de familieleden al te zeer prijst, kan op geroddel rekenen (achter de rug uiteraard, want voor de rest gelden regels 1 en 2)

4.     Spreek boekdelen: dat wil zeggen: hanteer zinnen en gebaren die op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd. Dat geeft anderen immers heel veel om over te filosoferen, en dat vult een ellenlang samenzijn zo heerlijk.

5.     Laat niets aan het toeval over: plan een uitstap weken van te voren, vraag raad aan iedereen die komt, nodig de belangrijkste gasten (quasi iedereen dus) uit om “speciaal even eerder te komen” om de setting goed te keuren. Doe moeilijk over behangpapier in openbare gelegenheden.

6.     Laat u coachen: niet geheel onbelangrijk om regels 1 tot 5 onder de knie te krijgen. Laat u bijstaan door een verantwoordelijke volwassene met levenswijsheid. Die beter dan u aanvoelt wanneer u uit de bocht bent gevlogen.

Ik kijk nu al uit naar de nieuwe verfilming van Emma, vooral ook omdat de door mij zeer gewaardeerde Miranda meedoet (vast miss Bates) en Charles uit the Crown.

Voorlopig verblijd ik me dan maar met de trailer

Reacties

  1. Wat een leuke, originele benadering van Emma! Maar ook een hele goede, want Emma gaat inderdaad voor een groot deel over het aanleren van sociale mores.
    Hier in Groningen kijken wij ook erg uit naar de nieuwe verfilming van Emma. Hopelijk kunnen over een tijdje de bioscopen weer open en dan staan wij vooraan in de rij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Anna, fijn om weer iets van je te horen! Ik vond Emma minder goed dan P&P maar toch ook wel weer heel amusant. En verbazingwekkend hoe anders het leven toen was en hoe herkenbaar de typetjes toch weer zijn. Vele groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijke originele invalshoek, daarom mis ik je altijd als je niet blogt!!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb er weer enorm veel zin in hoor!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts