Verhuizing en twee tussendoortjes


De voorbije weken sleepte ondergetekende met dozen. Ervoer aan den lijve hoe zwaar boeken kunnen wegen. En hoe moeilijk het is om keuzes te maken. Wat was het geval? Mijn moeder is verhuisd naar een assistentieflat. Vlak in de buurt, dus reuze handig. Maar helaas kunnen we een inboedel nog altijd niet "upbeamen" , en dus moesten er heel wat handen uit de mouwen gestoken worden.

Veel tijd om te lezen was er dus niet. En ook niet veel opperste concentratie en focus voor een lang verhaal. Ik moest het dus hebben van de "KB's", de kleine boekjes. En deze twee zijn me goed bevallen!

Kies

Grappig, slim en confronterend, dat zo zou ik Wouter Deprez kunnen typeren. Als fan van zijn theatershows waagde ik me onlangs aan een boekje van hem. Het had in tijden van verhuizing een wel zeer toepasselijke titel: Kies! Want kiezen, beste mensen, dat is een kunst. (het is namelijk ook een beetje verliezen)

Als we dit boekje openslaan staat Wouter vertwijfeld in een multimediazaak. Hij heeft de keuze uit achttien smartphones, allemaal met geweldig veel fijne functies. Aangezien een mens maar is geprogrammeerd om te kiezen uit zes zaken, slaat hij tilt. En dat is de aanzet tot een fantastisch geestige en bij wijlen filosofische monoloog over kiezen in tijden van overvloed, smartphone verslaving en wat voor een luxe probleem dat eigenlijk is. Luchtig gebracht maar stevig onderbouwd blijkt uit de boekentips achteraan. Iets waar ik tijdens het pakken nog vaak een heb teruggedacht.


De zomer hou je ook niet tegen

Dat Wouter bij mij "in een hoge schuif ligt", zoals men in Vlaanderen pleegt te zeggen, is een understatement. Dimitri daarentegen is minder onbesproken. Sommige boeken van hem vind ik razend goed, andere vind ik dan weer heel lastig (als ik eerlijk ben: waarschijnlijk omdat ze te hard tegen mijn comfortzone aan schoppen). Dit kleine boekje kreeg ik van een vriend en het heeft me een mooie zomeravond bezorgd.

Het is een klein pareltje over een man die een jongen een fantastische zestiende verjaardag wil bezorgen. De jarige is zwaar gehandicapt, en kan niet praten, niet bewegen, niet reageren. Beiden belanden op een warme zomerdag in Frankrijk, waar de man exquise wijnen serveert en vertelt over zijn grote liefde. Pakkend, ontroerend en een perfecte balans tussen weemoed en humor.  Ik las het toen ik eens een avondje voor mezelf had, en genoot!

En nu?

De komende weken zullen er nog veel boeken moeten worden ingepakt. En ik zal nog heel veel moeten kiezen en regelen.  Ik ga dus op zoek naar de dunnetjes die me af en toe een avondje escapisme kunnen bezorgen. En ik probeer ook volgende week een berichtje achter te laten.

Reacties

  1. Sterke met alle drukte en alles wat geregeld moet worden, en ik hoop dat je toch af en toe de tijd hebt om even voor jezelf te nemen en mooie boeken te lezen, al zijn het dan kleine boekjes!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel, Bettina! We zetten dapper door!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten