Spullen!



Eén blik op tantes boekenkast spreekt al voor zich: ze is nu niet bepaald het minimalistische type. Of het nu gaat om boeken, gezellige theespullen of kaarsjes: tante wordt erg blij van de dingen. En doorgaans heeft ze daar dan ook weinig vragen bij.

Enkel als tante op vakantie wil vertrekken dringt de waarheid plots in alle hevigheid tot haar door: materialisme is niet altijd een zegen. Wat een volksverhuizing zet ze telkens weer op poten: wat een massa spullen zijn blijkbaar onmisbaar!

Ter verontschuldiging verwijst ze meestal naar de arme theekopjes. Bloedjes van kinderen die zich volgens tante echt niet gaan amuseren zonder een lading gezelschapsspellen en viltstiften (zou dat echt zo zijn?)

Zelf sleept tante steevast een karrevracht boeken mee (op de groei, je weet nooit hoeveel tijd je hebt). Ook pakt ze voor de zekerheid haar eigen theezakjes in (wegens afkeer van bepaalde gangbare merken). En natuurlijk de nodige digitale toestellen (onbereikbaar zijn is blijkbaar absoluut te vermijden). Tja, keuzes maken is hartverscheurend, en dus gaat ze voor de maximumoptie!

Toch realiseert ze zich ook dat die overdaad aan spullen nog maar een recent gegeven is. En dat het misschien ook wel weer zal overwaaien. Spullen en dingen leiden namelijk nogal af van de essentie. Van waar het echt om draait. En misschien is less inderdaad heel vaak more.

Kortom, een beetje historische duiding bij onze omgang met spullen is broodnodig, en daarom verdiepte tante zich met veel genoegen in dit uiterst onderhoudende boekwerk:


Een heerlijk boek vol kleine weetjes, gerangschikt per kamer. Zo leert u in het hoofdstuk over de keuken alles over voedingsgeschiedenis en de wonderbaarlijke lotgevallen van keukenkruiden. Het verleden van de badkamer vertelt ons iets over de hygiëne van onze voorouders (of het gebrek eraan: tandenborstels gaan nog niet zo heel lang mee als dagelijks gebruiksvoorwerp).

Elektriciteit en verlichting worden uitgebreid… eh…toegelicht en als u altijd al hebt willen weten hoe het behangpapier zich in de loop ter tijden heeft ontwikkeld, dan geeft dit boek een uitgebreid antwoord.(heel ongezond dat oude behangsel: want rijkelijk voorzien van arsenicum!)U komt ook te weten hoe de grasmaaier werd uitgevonden, en wat daarvan de gevolgen waren voor de tuincultuur.

Maar, er staan ook dingen in die u vast niet wil weten: welke micro-organismen er in uw huis rondwoelen bijvoorbeeld. En hoe klein de geografische afstand is tussen de doorsnee mens en de doorsnee rat (echt bijna beangstigend klein…).

Toegegeven, het is een beetje een omgevallen fichebak. Vol anekdotes en van de hak op de tak. Maar daardoor ook heel boeiend en verrassend. Misschien niet iets om in één adem uit te lezen, maar wel om met enige regelmaat eens in te snuffelen. En u te verbazen over de wonderlijke geschiedenis die schuil kan gaan achter heel gewone, dagelijkse spullen.

Reacties

  1. Zelf ook al een drietal jaar geleden gelezen. Ik ben trouwens een ongelooflijke fan van alle boeken van Bill Bryson (heb er een hele serie) : inhoudelijk interessant, vlot geschreven en steeds met een kleine knipoog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Toon, ook " een kleine geschiedenis van bijna alles" vond ik echt de moeite. Al die kleine verhalen achter grote wetenschappers. En bovendien begon ik voor de eerste keer chemie te snappen. Gauw eens kijken naar zijn andere boeken!

      Verwijderen
  2. Hihi, ik neem ook altijd overal thee mee naartoe omdat ik afschuwelijk veeleisend ben. Ben blij dat ik niet de enige ben :-)

    Dit klinkt als een leuk boek, maar niet iets dat ik direct zou willen lezen. Misschien kan ik het wel verkopen aan Vriendlief want die is nogal een weetjes-man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ik ben ook blij dat ik niet de enige ben! Thee moetgoed en krachtig smaken en dat is bij de doorsnee merken nooit zo ( gekleurd water) heel snobistisch natuurlijk van mij!

      Verwijderen
  3. Ik ben al vele jaren dol op de reisverhalen van Bill Bryson en heb dit boek ook in huis. Hopelijk kom ik er binnenkort een keer aan toe, want het klinkt vermakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je al het vast amusant vinden en daarna met een andere blik om je heen kijken. Ik ga ondertussen eens naar die reisverhalen op zoek!

      Verwijderen
  4. Goede avond Theetante, Dat boek van Bryson lijkt me wel wat. Ik ga het zeker eens opzoeken. Bedankt voor de tip. Het doet me op de een of andere manier denken aan "Filosofie voor internetters. Een filosofische beleving van alledag", waarin Roger-Pol Droit de geheimen die de voorwerpen om ons heen kunnen bevatten, probeert te ontrafelen. Heel grappig ook. Hij bespreekt in zijn boek de meest alledaagse voorwerpen en houdt daar dan allerlei filosofische bespiegelingen over: de paraplu, de paperclip, de wasmachine, de deur ... en, dit zal je misschien aanspreken: de theepot.
    Hartelijke groet, Kris.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat boek gaat op mijn lijstje, want ik vind dit soort dingen altijd geweldig interessant!

      Verwijderen
  5. Het lijkt me een leuk boek. En ik herken mezelf wel in jouw verhaal. Ik heb te veel en ook op vakantie neem ik altijd te veel mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts