Het uilennest


In een jolige bui noemt de theetante haar woonstede wel eens “het uilennest”. Zij heeft immers een grote boon voor deze bol-ogige lieverds, en beschikt dan ook over een hele resem uilenaccessoires (ring, broche, leuke uilenstofjes ..).Bovendien pleegt ze op gezette tijdstippen een uilenportret.

Uilen zijn dan ook bijzonder sympathiek! Ze zijn een tikje nors, een beetje warrig en vooral bijzonder fluffy! Ze houden van boeken, en volgens sommigen ook van thee! Maar of uiltjes nu hoogbegaafd zijn of juist bijzonder dom, daarover lopen de meningen al eeuwen uiteen.

Neem nu de Oude Grieken. De vonden uilen vooral zeer intelligent. Zoals piraten en papegaaien een onafscheidelijk duo vormen, zo verscheen Athena, de godin van de wijsheid, steevast met een uil op haar schouder. Dit beestje vloog dan ’s avonds na zonsondergang uit om lang en diep na te denken over het leven (en waarschijnlijk ook over de ideale muizenvangtechniek). Kortom: voor een uil was de oudheid een prettige context!

Maar dan de Middeleeuwen. Doorgaans tantes favoriete tijdvak. Groot was dan ook haar ontgoocheling toen ze ontdekte dat de middeleeuwers helemaal niet van uilen hielden. Beesten die altijd de duisternis opzochten, moesten wel dom en slecht zijn, zo redeneerde men toen. En dit liet tot haar ontzetting ook z’n sporen na op onze Nederlandse taal, want bij nader opzoekwerk bleek dat al onze spreekwoorden waarin het woord uil voorkomt, negatief zijn. Wat een uilskuikens, die middeleeuwse voorouders!

In de eeuwen die vervolgens verstreken, bleef er discussie of de uil nu superslim was of oliedom. Maar, beste lezer, de balans is gelukkig in positieve zin aan het omslaan! Waar de uil bij Winnie the Pooh nog erg hautain was (en te dom om zijn naam juist te schrijven), bracht meneer de uil in de dagelijkse Fabeltjeskrant een positiever uilbeeld voor het voetlicht. En met Hedwig van Harry Potter is de uil definitief doorgebroken als allemansvriend!

Kortom, uilen gaan een mooie toekomst tegemoet. Maar, er is nog enige voorzichtigheid geboden. Als iemand u de komende dagen “uil” noemt, ga dan wel even na of u met een oude Griek of een Middeleeuwer te maken heeft!

PS. Het mooie papiertje komt van Hexagoon, mijn uilenwijsheid stak ik hier op.

Reacties

Populaire posts